Μπριος Σοκολάτας
Το πιο fluffy, αφράτο brioche σοκολάτας που έχετε φάει ποτέ, είναι εδώ! Πιστέψτε με δεν έχετε φάει πιο νόστιμο, πιο φρέσκο, πιο ζεστό, πιο εύγευστο, πιο μαλακό (μπορώ να γράψω κι άλλα πιο … πιο…, αλλά ας μην το παρακάνω) σπιτικό brioche σοκολάτας. Είναι κα-τα-πλη-κτι-κό!!! Το ζητήσατε και το ετοίμασα για εσάς. Φτιάξτε το brioche αυτό για το πρωινό σας, για τους επισκέπτες σας, για να συνοδέψετε τον καφέ, τη ζεστή σοκολάτα ή το γάλα σας (Βουτήξτε το μπριοσάκι και στο ρόφημά σας).
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη ζύμη του brioche σοκολάτας είναι:
- ξηρή μαγιά,
- νερό,
- γάλα,
- ζάχαρη,
- αυγά,
- βούτυρο,
- αλάτι,
- σταγόνες σοκολάτα γάλακτος,
- αλάτι,
- αλεύρι γ.ο.χ.
Για το άλειμμα του αυγού θα χρειαστούμε:
- ένα αυγό
- 1 κ.σ. ηλιέλαιο
Ακολουθεί η εκτέλεση Βήμα – Βήμα:
Βήμα 1
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το νερό, το γάλα (Προσοχή να μην καίνε!) τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε μια φορά, σκεπάζουμε για 10′ με πετσέτα και περιμένουμε να δημιουργηθούν μερικές φουσκάλες στο μείγμα που θα σημαίνει ότι η μαγιά μας ενεργοποιήθηκε.
Βήμα 2
Προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι, το μισό αλεύρι, το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά στο μίξερ. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε στο μίξερ για 5′-10′ μέχρι να έχουμε μια τέλεια ζύμη. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε ξανά με το μίξερ για 1′.
Βήμα 3
Λαδώνουμε ένα μπολ με λίγο ηλιέλαιο και μεταφέρουμε τη ζύμη στο λαδωμένο μπολ΄, καλύπτουμε με μεμβράνη τη ζύμη και την αφήνουμε περίπου 90′ να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βήμα 4
Φτιάχνουμε ένα ενιαίο brioche είτε μέσα σε τσέρκι 26 εκ, είτε στρογγυλό χωρίς τσέρκι ή 12 μικρά brioche σε σχήμα μπάλας χωρίς ή με τσέρκι 10 εκ. Τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα. Αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκι, βάζουμε και γύρω γύρω λαδόκολλα. Σκεπάζουμε από πάνω με μια πετσέτα και αφήνουμε για 45-60′ να φουσκώσουν ξανά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180℃.
Βήμα 5
Ετοιμάζουμε το μείγμα του αυγού. Σε ένα μικρό βαζάκι προσθέτουμε το αυγό και το ηλιέλαιο, κλείνουμε το καπάκι και κουνάμε καλά καλά το άλειμμα. (Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα.) Αλείφουμε το μείγμα του αυγού στα brioche μας και ψήνουμε για 25′ σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180℃.
Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή αναλυτικά με τις ακριβείς δοσολογίες:

Brioche Σοκολάτας
Ingredients
Ζύμη για Brioche:
- 8 γρ. ξηρή μαγιά
- 50 μλ. νερό χλιαρό
- 250 μλ. φρέσκο γάλα χλιαρό
- 120 γρ. ζάχαρη λευκη κρυσταλλική
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πρέζα αλάτι
- 200 γρ. σοκολάτα γάλακτος σε σταγόνες
- 580-600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
Για το άλλειμα της ζύμης:
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. ηλιέλαιο
Instructions
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το νερό, το γάλα (Προσοχή να μην καίνε!) τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε μια φορά, σκεπάζουμε για 10' με πετσέτα και περιμένουμε να δημιουργηθούν μερικές φουσκάλες στο μείγμα που θα σημαίνει ότι η μαγιά μας ενεργοποιήθηκε.
- Προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι, το μισό αλεύρι, το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά στο μίξερ. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε στο μίξερ για 5'-10' μέχρι να έχουμε μια τέλεια ζύμη.
- Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε ξανά με το μίξερ για 1'.
- Λαδώνουμε ένα μπολ με λίγο ηλιέλαιο και μετάφέρουμε τη ζύμη στο λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη τη ζύμη και την αφήνουμε περίπου 90' να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Φτιάχνουμε ένα ενιαίο brioche είτε μέσα σε τσέρκι 26 εκ, είτε στρογγυλό χωρίς τσέρκι ή 12 μικρά brioche σε σχήμα μπάλας χωρίς ή με τσέρκι 10 εκ. Τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα. Αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκι, βαζουμε και γύρω γύρω λαδόκολλα.
- Σκεπάζουμε από πάνω με μια πετσέτα και αφήνουμε για 45-60' να φουσκώσουν ξανά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180℃.
- Ετοιμάζουμε το μείγμα του αυγού. Σε ένα μικρό βαζάκι προσθέτουμε το αυγό και το ηλιέλαιο, κλείνουμε το καπάκι και κουνάμε καλά καλά το άλειμμα. (Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα.)
- Αλείφουμε το μείγμα του αυγού στα brioche μας και ψήνουμε για 25' σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180℃.
Bon Appétit! ♥️
Extra Tips:
- Το νερό και το γάλα δεν πρέπει να καίνε γιατί θα κάψουν τη μαγιά μας, με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιηθεί και να μην φουσκώσει το brioche μας. Η ιδανική θερμοκρασία είναι λίγο πιο ζεστό από θερμοκρασία δωματίου.
- Όταν ετοιμάζουμε το μείγμα του αυγού, προσθέτουμε σε ένα μικρό βαζάκι το αυγό και το ηλιέλαιο, κλείνουμε το καπάκι και κουνάμε καλά καλά το άλειμμα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσουμε ένα τέλειο , ομοιόμορφο αποτέλεσμα χωρίς νερά στη ζύμη μας.
- Εγώ για να δώσω αυτό το σχήμα χρησιμοποιώ μικρά στρογγυλά τσέρκια 10 εκατοστών συνήθως κάνω ένα ενιαίο σε τσέρκι 26 εκ. Το μεγάλο brioche διατηρείται περισσότερες μέρες φρέσκο σε σχέση με τα μικρά. Μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε τσέρκι και να το βάλετε πάνω στη λαδόκολλα σαν ψωμί. Με το τσέρκι όμως αποκτά ομοιόμορφο σχήμα και βγαίνει πιο μαλακό. (ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΕΡΚΙ.)
🥑Εάν σου άρεσε η συνταγή μην ξεχάσεις να πατήσεις like, να σχολιάσεις, να αποθηκεύσεις τη συνταγή, αλλά να ανεβάσεις και story με τo δικό σου πιάτο, κάνοντας tag @g.m.kitchen_philosophy στο Instagram.
Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε στο Instagram, Facebook και Tik Tok.
Περιμένω τα σχόλια σας!
Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω Instagram ή από την “Επικοινωνία” που θα βρείτε στην Αρχική σελίδα στην επάνω μπάρα.