Τούρτα Σοκολατίνα

Τούρτα Σοκολατίνα

Σήμερα θα σας αποκαλύψω μια ακόμη συνταγή μου και αυτή είναι η τούρτα σοκολατίνα. Μια τούρτα σοκολατίνα με τα όλα της. Αυτή η τούρτα είναι ότι πρέπει για τους λάτρεις της σοκολάτας. Στο σπίτι μας έχουμε έναν λάτρη της σοκολάτας και για να ικανοποιήσω τις γευστικές του επιθυμίες, επινόησα μια έξτρα σοκολατένια τούρτα που αντιπροσωπεύει τα γούστα του στο γλυκό. Η τούρτα αυτή ως βάση, αντί παντεσπάνι, έχει ένα σοκολατένιο κέικ. Ως κρέμα επέλεξα να μια μους σοκολάτας, όπου ανακάτεψα κατά 80% σοκολάτα γάλακτος και 20% σοκολάτα υγείας. Ενδιάμεσα από την κρέμα επέλεξα να χρησιμοποιήσω πραλίνα φουντουκιού (γνωστής εταιρίας). Στην κορυφή έλιωσα σοκολάτα σε μπεν μαρί και πρόσθεσα όσα σοκολατάκια αγαπά. Το αποτέλεσμα ήταν άκρως γευστικό. Μπορεί σε εμφάνιση να μην είναι καλή, αλλά γευστικά ειναι καταπληκτική.

Η συνταγή για την τούρτα σοκολατίνα είναι πάρα πολύ εύκολη, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι χρονοβόρα. Θα μπορείτε δηλαδή να την καταναλώσετε 24 ώρες μετά από την έναρξη της παρασκευής  της. Όμως αξίζει και ο κόπος και η αναμονή…

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την τούρτα σοκολατίνα είναι τα εξής:

  • Για την μους σοκολάτας θα χρειαστούμε γάλα, παγωμένη (σε θερμοκρασία ψυγείου) κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα γάλακτος και κουβερτούρα μαύρη.
  • Για το κέικ θα χρειαστούμε ζάχαρη, αυγό, βανίλια, κακάο, γάλα, ηλιέλαιο, αλάτι, σόδα, μπέικιν πάουντερ, καυτό νερό και αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • Για το σιρόπι θα χρειαστούμε νερό, ζάχαρη και κονιάκ. Ενώ για το ενδιάμεσο θα χρειαστούμε πραλίνα φουντουκιού (γνωστής εταιρίας).

Όσον αφορά το στόλισμα χρησιμοποιούμε ότι αγαπάμε… The concept is free…

 

Πάμε να δούμε τη διαδικασία βήμα -βήμα:

Για τη μους σοκολάτας:

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.  Ψιλοκόβουμε τις σοκολάτες και τις προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσουν οι σοκολάτες.

Βήμα 2

Προσθέτω στο κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει και να μένει σταθερή.  Όταν είναι έτοιμη τη βάζω στο ψυγείο.

Βήμα 3

Όταν το μείγμα της σοκολάτας έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτω μια μια κουτάλια από τη κρέμα γάλακτος που χτύπησα προηγουμένως. Ανακατεύω με μια μαρίζ κάνοντας απαλές κινήσεις. Αφήνω το μείγμα για 8 ώρες στο ψυγείο, ώστε να πήξει.

Για το σιρόπι:

Βήμα 4

Σε ένα μπρίκι προσθέτω το νερό, τη ζάχαρη και το κονιάκ. Βράζω για 5’ και αφήνω να κρυώσει.

 Για το κέικ σοκολάτας:

Βήμα 5

Στο μίξερ χτυπάω τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω το κακάο, το γάλα, το ηλιέλαιο, το αλάτι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτω το καυτό νερό και στο τέλος το αλεύρι.

Βήμα 6

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, σε τσέρκι 24-30 εκ. στους 180℃ για περίπου 40’. Ανάλογα το τσέρκι σας καλό είναι να βάλετε λαδόκολλα από κάτω διότι το κέικ δεν ξεκολλάει εύκολα. Ξεκολλάμε το κέικ από τα τείχη του τσερκιού και το αφήνουνε να κρυώσει. (Δεν το βγάζουμε από το τσέρκι το κέικ.) Στο σημείο αυτό προσθέτουμε γύρω γύρω από το κέικ κομμένη λαδόκολλα στο ύψος του τσερκιού, αυτό θα βοηθήσει να μην κολλήσει η μους πάνω στο τσέρκι, ώστε να την ξεφορμάρουμε πιο εύκολα. Εάν δεν στέκεται η λαδόκολλα καλά πάνω στο τσέρκι, παίρνουμε λίγη μους και την ακουμπάμε ανάμεσα στο τσέρκι και την λαδόκολλα χρησιμοποιώντας την μους σαν κόλλα.

Βήμα 7

Μόλις το κέικ κρυώσει  έχουμε δυο επιλογές: α) αν έχει φουσκώσει το κέικ στο κέντρο το κόβουμε λίγο από πάνω για να γίνει ίσια η επιφάνεια του κέικ, β) αλλιώς  το αφήνουμε όπως είναι και το τρυπάμε  με ξυλάκι από σουβλάκι ή μαχαίρι σε διαφορά σημεία. Όποια τεχνική και αν ακολουθήσετε,  στη συνέχεια ρίχνουμε με ένα κουτάλι το σιρόπι να πάει παντού. Το κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να περάσουν οι 8 ώρες που χρειάζονται για να πήξει και η κρέμα.

Στήσιμο τούρτας:

Βήμα 8

Μετά το πέρας των 8 ωρών, βγάζουμε από το ψυγείο το κέικ και τη μους σοκολάτας. Το κέικ βρίσκεται ήδη στο τσέρκι με τη λαδόκολλα γύρω γύρω στα τείχη. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα της μους πάνω από το κέικ και με τη βοήθεια ενός κουταλιού την απλώνουμε ομοιόμορφα.

Βήμα 9

Προσθέτουμε σε διαφορά σημεία, μικρές ποσότητες πραλίνας φουντουκιού με ένα κουταλάκι γλυκού.

Βήμα 10

Προσθέτουμε από πάνω και την υπόλοιπη μους σοκολάτας. Η τούρτα σχεδόν είναι έτοιμη. Την αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες στο ψυγείο.

Βήμα 11

Μετά τις 12 ώρες τη στολίζουμε όπως επιθυμούμε. Καλή επιτυχία! ❤️

Τούρτα σοκολατίνα

5 from 1 vote
Prep Time 1 day
Total Time 1 day55 minutes
Course Dessert
Servings 10κομμάτια

Ingredients
  

Για τη Μους Σοκολάτας:

  • 300 γρ. φρέσκο γάλα 
  • 450 γρ. σοκολάτα γάλακτος κουβερτούρα
  • 150 γρ. σοκολάτα υγείας κουβερτούρα
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για το κέικ σοκολάτας:

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 40 γρ. κακάο
  • 60 γρ. γάλα
  • 50 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. (κοφτό) σόδα
  • 1 κ.γ. (κοφτό) μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. αλεύρι γοχ
  • 100 γρ. νερό βραστό

Για το σιρόπι:

  • 100 γρ. νερό
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 3 κ.σ. ζάχαρη

Για το στόλισμα:

  • σοκολατάκια της αρεσκείας σας
  • λιωμένη σοκολάτα

Ενδιάμεσα της μους

  • 10 κ.γ. πραλίνα φουντουκιού

Instructions
 

Για τη μους σοκολάτας:

  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε τις σοκολάτες και τις προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσουν οι σοκολάτες.
  • Προσθέτω στο κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει και να μένει σταθερή. Όταν είναι έτοιμη τη βάζω στο ψυγείο.
  • Όταν το μείγμα της σοκολάτας έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτω μια μια κουτάλια από τη κρέμα γάλακτος που χτύπησα προηγουμένως. Ανακατεύω με μια μαρίζ κάνοντας απαλές κινήσεις.
  • Αφήνω το μείγμα για 8 ώρες στο ψυγείο, ώστε να πήξει.

Για το σιρόπι:

  • Σε ένα μπρίκι προσθέτω το νερό, τη ζάχαρη και το κονιάκ. Βράζω για 5’ και αφήνω να κρυώσει.

Για το κέικ σοκολάτας:

  • Στο μίξερ χτυπάω τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτω το κακάο, το γάλα, το ηλιέλαιο, το αλάτι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέτω το καυτό νερό και στο τέλος το αλεύρι.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, σε τσέρκι 24-30 εκ. στους 180℃ για περίπου 40’. Ανάλογα το τσέρκι σας καλό είναι να βάλετε λαδόκολλα από κάτω διότι το κέικ δεν ξεκολλάει εύκολα.
  • Ξεκολλάμε το κέικ από τα τείχη του τσερκιού και το αφήνουνε να κρυώσει. (Δεν το βγάζουμε από το τσέρκι το κέικ.) Στο σημείο αυτό προσθέτουμε γύρω γύρω από το κέικ κομμένη λαδόκολλα στο ύψος του τσερκιού, αυτό θα βοηθήσει να μην κολλήσει η μους πάνω στο τσέρκι, ώστε να την ξεφορμάρουμε πιο εύκολα.
  • Μόλις το κέικ κρυώσει έχουμε δυο επιλογές: α) αν έχει φουσκώσει το κέικ στο κέντρο το κόβουμε λίγο από πάνω για να γίνει ίσια η επιφάνεια του κεικ, β) αλλιώς το αφήνουμε όπως είναι και το τρυπάμε με ξυλάκι από σουβλάκι ή μαχαίρι σε διαφορά σημεία. Όποια τεχνική και αν ακολουθήσετε, στη συνέχεια ρίχνουμε με ένα κουτάλι το σιρόπι να πάει παντού.
  • Το κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να περάσουν οι 8 ώρες που χρειάζονται για να πήξει και η κρέμα.

Στήσιμο τούρτας:

  • Μετά το πέρας των 8 ωρών, βγάζουμε από το ψυγείο το κέικ και τη μους σοκολάτας.
  • Το κέικ βρίσκεται ήδη στο τσέρκι με τη λαδόκολλα γύρω γύρω στα τείχη. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα της μους πάνω από το κέικ και με τη βοήθεια ενός κουταλιού την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Προσθέτουμε σε διαφορά σημεία, μικρές ποσότητες πραλίνας φουντουκιού με ένα κουταλάκι γλυκού.
  • Προσθέτουμε από πάνω και την υπόλοιπη μους σοκολάτας.
  • Η τούρτα σχεδόν είναι έτοιμη. Την αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες στο ψυγείο.
  • Μετά τις 12 ώρες τη στολίζουμε όπως επιθυμούμε.
  • Καλή επιτυχία! ❤️
Keyword Γλυκό, Επιδόρπιο, Κρέμα, Σοκολάτα

Bon Appétit! ♥️

Extra Tips:

  • Η κρέμα γάλακτος  για την μους πρέπει να είναι απο ψυγείο
  • Δεν λιώνω την σοκολάτα για την μους όσο το γάλα είναι στην εστία, αλλά μόλις το αφαιρέσω από την εστία.
  • Η επιλογή της σοκολάτας για τη μους αφορά το γούστο σας. Το μόνο που θέλουμε είναι να έχουμε 600 gr κουβερτούρας.
  • Για να μην κολλήσει η μους στα τοιχώματα του τσερκιού βάζουμε λαδόκολλα, την οποία κολλάμε με λίγη μους πάνω στο στέρκι. Με αυτό τον τρόπο στο τέλος ξεφορμάρετε εύκολα η τούρτα και έχει ομοιόμορφο σχήμα.
  • Δεν δίνω συνταγή για στόλισμα… because the concept is free…

🥑Εάν σου άρεσε η συνταγή μην ξεχάσεις να πατήσεις like, να σχολιάσεις, να αποθηκεύσεις τη συνταγή, αλλά να ανεβάσεις και story με τo δικό σου πιάτο, κάνοντας tag @g.m.kitchen_philosophy στο Instagram.

Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε στο Instagram, Facebook και Tik Tok.

Περιμένω τα σχόλια σας!

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω Instagram ή από την “Επικοινωνία” που θα βρείτε στην Αρχική σελίδα στην επάνω μπάρα.