Φασολάδα στη χύτρα, χυλωμένη με μπόλικο κρεμμύδι, καροτάκι και σέλινο. Ταιριάζει απόλυτα με ένα καρβέλι ζεστό ψωμάκι και λίγη καπνιστή ρέγγα. Φτιάχνεται σε μόλις 15 – 20 λεπτά, αρκεί να έχετε μια χύτρα και φασόλια μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ.

Η φασολάδα είναι ένα απο τα πιο κλασσικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, άκρως μαμαδίστικη συνταγή. Φτιάχνεται σε κάθε σπίτι τουλάχιστον μια φορά το δεκαπενθήμερο. Μπορεί να ακούγεται ως εύκολο και απλό φαγητό, αλλά έχει και αυτό τα σημεία που θέλουν προσοχή, για να φτάσουμε σε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα.

Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή “Φασολάδα στη χύτρα” και πολλές χρήσιμε συμβουλές για το τέλειο αποτέλεσμα.

Φασολάδα στη χύτρα

Φασολάδα στη χύτρα

5 from 2 votes
Prep Time 5 minutes
Cook Time 12 minutes
Total Time 17 minutes
Course Main Course
Cuisine American, Mediterranean
Servings 4

Ingredients
  

  • 500 γρ. φασόλια μέτρια
  • 1-2 κρεμμύδια ξερά
  • 2-3 καρότα
  • ½ φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 4 ώριμες ντομάτες ξισμένες ή 1 ποτήρι σάλτσα ντομάτας του εμπορίου 
  • 1 κλαδάκι σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μπούκοβο

Instructions
 

  • Ένα βράδυ πριν ή 12 ώρες πριν μαγειρέψουμε τα φασόλια, τα μουλιάζουμε σε ζεστό νερό, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον σε διπλάσια ποσότητα από τα φασόλια. Αυτό βοηθά στο να μουλιάσουν τα φασόλια ομοιόμορφα. 
  • Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε και σουρώνουμε τα φασόλια μας.
  • Στη χύτρα μας ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα καρότα κομμένα σε στρογγυλές φέτες, τα φασόλια, την τριμμένη  ντομάτα, το ψιλοκομμένο σέλινο, τη ζάχαρη, το αλάτι το πιπέρι και το νερό σε θερμοκρασία δωματίου, όχι βρασμένο.
  • Τοποθετούμε τη χύτρα στο μάτι της εστίας και το ανοίγουμε στο 9 (εμένα είναι από 1-9) με ανοιχτό το καπάκι. Μόλις η φασολάδα φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε το μάτι στο 6, κλείνουμε το καπάκι της χύτρας και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμη.
  • Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά και την ανοίγουμε με τον τρόπο που ανοίγει ο καθενας/ή καθεμία τη χύτρα του/της. (Εγώ την τοποθετώ κατω από κρύο τρεχούμενο νερό μέχρι να βγει όλος ο αέρας από μέσα της.) 

Notes

Εμάς μας αρέσει να συνοδεύουμε τη φασολάδα με ρέγγα και ζεστό ψωμί! 
Keyword Όσπρια

Bon Appétit! ♥️

 

Extra Tips:

  • Η δοσολογία είναι για ένα πακέτο φασόλια. Εαν επιθυμείτε μικρότερη ποσότητα μπορείτε να κάνετε τη μισή δόση. Επίσης μπορείτε να μουλιάσετε ολόκληρο το πακέτο, να χρησιμοποιήσετε όσα φασόλια επιθυμείτε και τα υπόλοιπα να τα βάλετε στην κατάψυξη, για την επόμενη φορά ή για κάποια μέρα που θα έχετε ξεχάσει να μουλιάσετε τα φασόλια σας.
  • Θεωρώ βασικό στάδιο το μούλιασμα των όσπριων. Εαν δεν τα έχετε μουλιάσει καλύτερα να μην μαγειρέψετε αυτό το φαγητό.
  • Το μπούκοβο μπορείτε είτε να το χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, είτε να το ρίξετε από πάνω.  Να θυμάστε ότι εάν δεν θέλετε να γίνει πολύ καυτερή ή φασολάδα σας, στη διάρκεια του μαγειρέματος θα πρέπει να βάλετε ελάχιστη ποσότητα μπούκοβο, διότι με το μαγείρεμα αφήνει όλη την κάψα του.
  • Τα λαχανικά της φασολάδας δεν χρειάζονται σοτάρισμα.
  • Στα 10 λεπτά με τη δική μου χύτρα, η φασολάδα μου βγαίνει ελαφρά χυλωμένη. Το πιο σωστό είναι την πρώτη φορά να την ελέγξετε στα 5 λεπτά  και στα 10 για να κρίνετε το δικό σας χρόνο.
  • Εάν η φασολάδα σας χυλώσει παραπάνω από ότι θέλετε μπορείτε να προσθέσετε αμέσως πολύ παγωμένο νερό, παγάκια ή νερό με παγάκια και αμέσως τα φασόλια μαζεύουν.

🥑Εάν σου άρεσε η συνταγή μην ξεχάσεις να πατήσεις like, να σχολιάσεις, να αποθηκεύσεις τη συνταγή αλλά να ανεβάσεις και story με τη  δική σου φασολάδα, κάνοντας tag @g.m.kitchen_philosophy στο Instagram.

Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε στο Instagram, Facebook, Youtube, Tik Tok και Pinterest.