Ποιος ή ποια μπορεί να αντισταθεί σε μια ζεστή φετούλα σπιτικού, πολύσπορου ψωμιού του τοστ; Εγώ σίγουρα δεν μπορώ να αντισταθώ… Το συγκεκριμένο πολύσπορο ψωμί του τοστ, έχει μια ιδιαίτερη γεύση… Ειδικά όταν ψήνεται στην τοστιέρα γίνεται ακόμη πιο νόστιμο! Ταιριάζει απόλυτα με βούτυρο και μαρμελάδα αλλά και τυρί με λαχανικά και αλλαντικά ή με φετούλα και ντομάτα. Εγώ σας δίνω τη συνταγή για το ψωμάκι του τοστ και το συνδυασμό τον αφήνω πάνω σας! Πολύσπορο ψωμί του τοστ, λοιπόν, φτιαγμένο απο τα δικά σας χέρια.

πολύσπορο ψωμί του τοστ

Πολύσπορο ψωμί του τοστ

Course Appetizer, Breakfast, Snack
Cuisine Mediterranean
Servings 12φέτες

Ingredients
  

Υλικά ζύμης:

  • 200 ml νερό χλιαρό
  • 100 ml γάλα χλιαρό
  • 20 γρ ζάχαρη καστανή
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 70 γρ βούτυρο  σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • 250 γρ αλεύρι πολύσπορο ή πολύκαρπο

Από σποράκια:

  • 2 κ.γ. λιναρόσπορο
  • 2 κ.γ. σουσάμι λευκό
  • 1 κ.γ. σουσάμι μαύρο
  • 1 κ.γ. παπαρουνόσπορο
  • 1 κ.γ. ηλιόσπορο

Instructions
 

  • Σε ένα μπολάκι προσθέτουμε το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και τη ξηρή μαγιά. Ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη το μείγμα και το αφήνουμε 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, τα αλεύρια, το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά σε μέτρια ταχύτητα.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε, ώσπου να απορροφηθεί τελείως. Εαν χρειαστεί μπορούμε να το ζυμώσουμε λίγο και με το χέρι.
  • Ρίχνουμε και τα σποράκια και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
  • Δίνουμε στο ζυμάρι μια στρογγυλή μορφή, σκεπάζουμε τον κάδο με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 45' - 60', να φουσκώσει.
  • Μόλις φουσκώσει, ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα, το τυλίγουμε σε ρολό και το τοποθετούμε σε μια λαδωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ.
  • Σκεπάζουμε και πάλι τη φόρμα του κέικ για 45'-60', ώστε να φουσκώσει.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°, στο αερόθερμο για 30'-35'.
  • Αφού ψηθεί το ψωμί του τοστ, μετά από 5', το ξεφορμάρουμε και το τοποθετούμε πλάγια σε μια φόρμα για να κρυώσει.
  • Μετά από 5-6 ώρες το τυλίγουμε σε μεμβράνη και μετά από 12 ώρες κόβουμε όσες φέτες θελουμε.
Keyword Ζύμη, Σχολικά σνακ

Bon Appétit! ♥️

 

Extra Tips:

  • Το μείγμα της μαγιάς πρέπει να αφρίσει, να βγάλει φουσκίτσες, εάν δεν αφρίσει λιγάκι σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά με τη μαγιά σας και το ζυμάρι σας δεν θα φουσκώνει.
  • Όσοι και όσες δεν έχουν μίξερ, εννοείται πως το πολύσπορο ψωμί του τοστ μπορεί να εκτελεστεί και δίχως αυτό.
  • Μόλις το ψωμί του τοστ ψηθεί μπορείτε να το αλείψετε με λίγο βούτυρο για να γίνει πιο μαλακό.
  • Μόλις το ψωμί του τοστ ψηθεί, τοποθετήστε το οπωσδήποτε πλάγια σε μια σχάρα να κρυώσει για να μην κάτσει το ψωμάκι σας.
  • Τυλίγουμε πάντα το ψωμάκι μας σε μεμβράνη και το συντηρούμε εως και μια βδομάδα στο ψυγείο. (θα παρατηρήσετε πως από το πρώτο βράδυ κιόλας μέσα στο ψυγείο, το ψωμάκι του τοστ σας θα κόβεται πολυ πιο όμορφα και εύκολα.)
  • Αν η διαδικασία σας φαίνεται κουραστική μπορείτε να φτιάξετε 2 ψωμιά του τοστ, να τα κόψετε σε φέτες και να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη.

🥑Εάν σου άρεσε η συνταγή μην ξεχάσεις να πατήσεις like, να σχολιάσεις, να αποθηκεύσεις τη συνταγή αλλά να ανεβάσεις και story με το δικό σου ψωμί του τοστ, κάνοντας tag @g.m.kitchen_philosophy στο Instagram.

Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε στο Instagram, Facebook, Youtube, Tik Tok και Pinterest.