Πασχαλινά τσουρέκια γεμιστά με σοκολάτα
Το τσουρέκι είναι το κλασσικό έδεσμα που δεν μπορεί να λείψει από το πασχαλινό τραπέζι. Το μαχλέπι, η μαστίχα, το κακουλέ, η υπομονή και το μεράκι σας, θα σας δώσουν τα πιο νόστιμα πασχαλινά τσουρέκια γεμιστά με σοκολάτα ή τα κλασσικά δίχως γέμιση.Εαν ακολουθήσετε με προσοχή και πιστά τα βήματα, θα έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα. Η παρούσα συνταγή βγάζει 3 μέτρια τσουρέκια. Μπορείτε να τα κάνετε γεμιστά ή σκέτα.
Πασχαλινά τσουρέκια🐰
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα τσουρέκια είναι τα εξής:
Για το πρώτο μείγμα θα χρειαστούμε νωπή μαγιά, ξηρή μαγιά, γάλα και λίγη ζάχαρη. Αυτο θα είναι το μείγμα της μαγιάς μας. Για το δεύτερο μείγμα θα χρειαστούμε ζαχαρούχο γάλα, ζάχαρη, βανίλιες και αυγά. Αυτα τα υλικά θα μπουν σε ένα κατσαρολάκι και θα ζεσταθούν σε πολύ μικρή θερμοκρασία μέχρι να ομογενοποιήθουν. Στο γουδί θα προσθέσουμε μπέικιν πάουντερ, αλάτι, κακουλέ, μαστίχα, μαχλεπι. Τα υπόλοιπα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής: αλεύρι για τσουρέκι, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, βούτυρο. Για τη γέμιση θα χρειαστούμε λίγη νουτέλα. Για το άλειμμα θα χρειαστούμε κρόκο αυγού, γάλα και φουντούκια.
Εκτέλεση Βήμα – Βήμα (Αναλυτικά):
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το χλιαρό γάλα (Προσοχή να μην καίει το γάλα! θέλουμε να είναι σχέδον σε θερμοκρασία δωματίου ή ένα κλικ πιο ζεστό), τη νωπή και ξηρή μαγιά, ανακατεύουμε και το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη για 10 λεπτά. Θα πρέπει στα 10 λεπτά το μείγμα της μαγιάς να έχει αφρίσει, δηλαδή να έχει φουσκαλίτσες. Αν δεν συμβεί αυτό, σημαίνει ότι το γάλα σας ήταν πολύ ζεστό ή η μαγιά δεν ήταν καλή. Επομένως τα τσουρέκια δεν θα φουσκώσουν. Επομένως συνηστώ την προσοχή σας σε αυτό το βήμα.
- Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά του δεύτερου μείγματος (ζαχαρούχο γάλα, ζάχαρη, αυγά, βανίλιες) και τα ανακατεύουμε καλά με έναν αυγογδάρτη και στη συνέχεια ανοίγουμε το μάτι της εστίας στο 2 (εμένα η εστία μου φτάνει έως το 9 και το ανοίγω στο 2) για 15-20 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Εφόσον βεβαιωθούμε πως το δεύτερο μείγμα μας είναι χλιαρό και όχι καυτό, το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
- Όσο ζεστένεται το δεύτερο μείγμα εμείς σε ένα γουδί κοπανάμε τα μπαχαρικά (αλάτι, μαχλέπι, καουλέ, μαστίχα, μπέικιν πάουντερ) και τα προσθέτουμε στο μίξερ.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό του πορτοκαλιού και το μισό αλεύρι στο μίξερ και ζυμώνουμε το μείγμα για 1-2 λεπτά. Λιώνουμε το βούτυρο όχι τελείως (δεν θέλουμε να καίει) και προσθέτουμε στο μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι και το βούτυρο. Χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να απορροφηθεί όλο το βούτυρο από τη ζύμη. Η ζύμη μας θα είναι σφιχτή.
- Σκεπάζουμε τον κάδο του μίξερ με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 4 ώρες. (Εαν ο κάδος του μίξερ είναι μικρός, μεταφέρουμε σε μεγαλύτερο μπόλ τη ζύμη, δίοτι θα διπλασιαστεί σε όγκο. Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη σε 9 ίσα κομμάτια περίπου 220-225 γρ. και φτιάχνουμε ομοιόμορφες μπάλες.
- Με τα χέρια μας πλάθουμε αυτές τις μπάλες σε κορδόνια 40 εκ. το καθένα. Έπειτα βάζουμε τα κορδόνια δίπλα δίπλα και φτιάχνουμε πλεξούδες. (Για τα γεμιστά τσουρέκια, παταμε τα κορδόνια με πλάστη για να γινουν ελαφρώς πλατιά, τα γεμίζουμε ως προς το μήκος στη μέση με λίγη νουτέλα και τα κλείνουμε σε ρολό πατώντας τις ενώσεις, ώστε να μην βγει η σοκολάτα έξω. Επίσης όταν τα πλεκουμε φροντίζουμε η ένωση να είναι προς τα κάτω καθώς δεν θέλουμε να βγει η σοκολάτα έξω.)
- Τις άκρες του τσουρεκιου, αφού πλέξουμε την πλεξούδα τις πατάμε ελαφρά να ενωθούν και τις βάζουμε κάτω από το τσουρέκι.
- Μεταφέρουμε τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για μια ώρα να ξεκουραστουν.
- Τα αλείφουμε με το μείγμα αυγού, προσθέτουμε το κοπανισμένο φουντούκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο αερόθερμο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά για τα σκέτα τσουρέκια. Για τα γεμιστά ψηνουμε στο αερόθερμο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά + στους 150 βαθμούς άλλα 5-10 λεπτά.
Ingredients
1ο Μείγμα:
- 25 γρ. νωπή μαγιά
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 300 γρ. χλιαρό γάλα
- 1 κ.γ. ζάχαρη
2ο Μείγμα:
- 140 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 280 γρ. ζάχαρη
- 3 βανίλιες
- 2 αυγά
Στο γουδί:
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- ⅓ κ.γ. κακουλέ
- ⅓ κ.γ. μαστίχα
- 1 κ.γ. μαχλέπι
Υπόλοιπα Υλικά:
- 20 ml χυμός πορτοκάλι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
- 200 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό
Για τη γέμιση:
- Nutella
Για το άλειμα:
- 1 κρόκος αυγού
- 1-2 κ.σ. γάλα
- Φουντούκια ή αμύγδαλο φιλέ
Instructions
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη (1 κ.σ.), τη νωπή και ξερή μαγιά. Ανακατεύουμε τα υλικά και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.
- Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά του δεύτερου μείγματος και τα ανακατεύουμε καλά με έναν αυγογδάρτη.
- Ανοίγουμε το μάτι της εστίας στο "2" για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Εφόσον βεβαιωθούμε πως το δεύτερο μείγμα μας είναι χλιαρό και όχι καυτό, το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
- Σε ένα γουδί κοπανάμε τα μπαχαρικά και τα υλικά που αναγραφονται στο 3ο μείγμα. Προσθέτουμε και αυτά στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε το ξύσμσα πορτοκαλιού, το χυμό πορτοκαλιού, το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι (δεν χρειάζεται να λιώσει τελείως) το προσθέτουμε στο μίξερ μαζί με το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε με το χέρι ή στο μίξερ για 10 λεπτά να δέσει η ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε μεγάλο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 3-4 ώρες.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 9 ίσα κομμάτια περίπου 220-225 γρ. Και φτιάχνουμε ομοιόμορφες μπάλες.
- Με τα χέρια μας πλάθουμε αυτές τις μπάλες σε κορδόνια 40 εκ. το καθένα.
- Αν θέλουμε να τα γεμίσουμε, με τη βοήθεια το πλάστη ανοίγουμε το κορδόνι και ως προς το μήκος και ως προς το πλάτος. Γεμίζουμε με μια λεπτή γραμμή νουτέλα και τυλίγουμε σαν ρολό. Ενώνουμε με τα δάχτυλα μας πολύ καλά την ένωση ώστε να μήν ανοίξει και βγεί η σοκολάτα έξω.
- Βάζουμε τα κορδόνια δίπλα δίπλα και φτιάχνουμε πλεξούδες. Τις άκρες του τσουρεκιου τις πατάμε ελαφρά να ενωθούν και τις βάζουμε κάτω από το τσουρέκι.
- Μεταφέρουμε τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για μια ώρα να ξεκουραστουν.
- Τα αλείφουμε με το μείγμα αυγού, προσθέτουμε το κοπανισμένο φουντούκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο αερόθερμο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά στην τελευταία σχάρα του φούρνου. Για τα γεμιστά τσουρέκια χαμηλώνουμε μετά τα 30 λεπτά ψησίματος το φούρνο στους 150 βαθμούς και τα αφήνουμε για άλλα 5- 10 λεπτά το πολύ.
Extra Tips:
- Εγώ φτιάχνω συνήθως δύο σκέτα τσουρέκια και ένα με σοκολάτα.
- Αφού ψήσετε τα τσουρέκια και τα αφήσετε να κρυώσουν τελείως, μπορείτε να τα κόψετε και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Όταν το θέλετε για πρωινό, το βγάζετε απο το βράδυ να ξεπαγώσει και το πρωί θα είναι έτοιμο. Εμείς το ζεσταίνουμε και λιγάκι στην τοστιέρα και είναι σαν φρεσκοψημένο.
🥑Εάν σου άρεσε η συνταγή μην ξεχάσεις να πατήσεις like, να σχολιάσεις, να αποθηκεύσεις τη συνταγή αλλά να ανεβάσεις και story με τo δικό σου πιάτο, κάνοντας tag @g.m.kitchen_philosophy στο Instagram.
Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε στο Instagram, Facebook, Youtube, Tik Tok και Pinterest.
Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω Instagram ή από την “Επικοινωνία” που θα βρείτε στην Αρχική σελίδα στην επάνω μπάρα.