Πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι
Η πορτοκαλόπιτα θεωρώ πως είναι η κλασσική ελληνική, μαμαδίστικη συνταγή. Αποτελείται από φύλλο κρούστας, σιρόπι και ένα μείγμα πορτοκαλιού το οποίο διαφέρει από τόπο σε τόπο. Παρακάτω προτείνω λοιπόν την δική μου εκδοχή “πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι”, η οποία ταιριάζει απόλυτα σε οικογενειακά τραπέζια καθώς είναι εύκολη, γρήγορη με απλά υλικά.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι είναι: 1 πακέτο φύλλο κρούστας, ζάχαρη, γιαούρτι, αυγά, χυμός πορτοκαλιού, ηλιέλαιο, βανίλια, μπέικιν πάουντερ, αλάτι. Για το σιρόπι θα χρειαστούμε νερό, ζάχαρη, κανέλα, πορτοκάλι.
Εκτέλεση Βήμα – Βήμα:
- Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, την πορτοκαλόφλουδα και το στικ κανέλας. Τα βράζουμε για 10 – 15 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Κόβουμε το φύλλο κρούστας, όπως είναι σε ρολό, ανά 3 εκ. περίπου. Σε περίπτωση που το φύλλο είναι κατεψυγμένο περιμένουμε πρώτα να ξεπαγώσει και μετά το κόβουμε.
- Ανοίγουμε τα ρολάκια, ώστε να ξεκολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους. Απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί ή επιφάνεια για να ξεραθούν. Ανά διαστήματα τα ανακατεύουμε για να ξεραθούν ομοιόμορφα όλα.
- Όσο ξερένονται τα φύλλα, σε ένα μπολ αναμυγνείουμε τα αυγά, το λάδι, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το χυμό πορτοκαλιού, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Λαδώνουμε ένα ταψί 24-30 εκ. Προσθέτουμε σε αυτό τα φύλλα, τα απλώνουμε ομοιόμορφα και προσθέτουμε σιγά σιγά το υγρό μείγμα πάνω στα φύλλα προσέχοντας να πάει το μείγμα παντού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ℃ για 40′.
- Μόλις ψηθεί η πορτοκαλόπιτα, ρίχνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να απορροφηθεί όλο.
- Σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
Ingredients
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 4 αυγά
- 160 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. γιαούρτι
- 200 γρ. χυμός πορτοκάλι
- 200 γρ. ηλιέλαιο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 βανίλιες
Για το σιρόπι:
- 600 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. νερό
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
- 1 στικ κανέλας
Instructions
- Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, την πορτοκαλόφλουδα και το στικ κανέλας. Τα βράζουμε για 10 - 15 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Κόβουμε το φύλλο κρούστας, όπως είναι σε ρολό, ανά 3 εκ. περίπου. Σε περίπτωση που το φύλλο είναι κατεψυγμένο περιμένουμε πρώτα να ξεπαγώσει και μετά το κόβουμε.
- Ανοίγουμε τα ρολάκια, ώστε να ξεκολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους. Απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί ή επιφάνεια για να ξεραθούν. Ανά διαστήματα τα ανακατεύουμε για να ξεραθούν ομοιόμορφα όλα.
- Όσο ξερένονται τα φύλλα, σε ένα μπολ αναμυγνείουμε τα αυγά, το λάδι, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το χυμό πορτοκαλιού, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Λαδώνουμε ένα ταψί 24-30 εκ. Προσθέτουμε σε αυτό τα φύλλα, τα απλώνουμε ομοιόμορφα και προσθέτουμε σιγά σιγά το υγρό μείγμα πάνω στα φύλλα προσέχοντας να πάει το μείγμα παντού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ℃ για 40'.
- Μόλις ψηθεί η πορτοκαλόπιτα, ρίχνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να απορροφηθεί όλο.
- Σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Extra Tips:
- Το σιρόπι πρέπει να το φτιάξουμε πρώτο, ώστε να κρυώσει καλά.
- Ρίχνουμε το σιρόπι στην πορτοκαλόπιτα, αμέσως μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο.
- Σερβίρουμε το γλυκό, όταν απορροφήσει το σιρόπι τελείως.
🥑Εάν σου άρεσε η συνταγή μην ξεχάσεις να πατήσεις like, να σχολιάσεις, να αποθηκεύσεις τη συνταγή αλλά να ανεβάσεις και story με τo δικό σου πιάτο, κάνοντας tag @g.m.kitchen_philosophy στο Instagram.
Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε στο Instagram, Facebook, Youtube, Tik Tok και Pinterest.
Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω Instagram ή από την “Επικοινωνία” που θα βρείτε στην Αρχική σελίδα στην επάνω μπάρα.