πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι

Πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι

Η πορτοκαλόπιτα θεωρώ πως είναι η κλασσική ελληνική, μαμαδίστικη συνταγή. Αποτελείται από φύλλο κρούστας, σιρόπι και ένα μείγμα πορτοκαλιού το οποίο διαφέρει από τόπο σε τόπο. Παρακάτω προτείνω λοιπόν την δική μου εκδοχή “πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι”, η οποία ταιριάζει απόλυτα σε οικογενειακά τραπέζια καθώς είναι εύκολη, γρήγορη με απλά υλικά.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι είναι: 1 πακέτο φύλλο κρούστας, ζάχαρη, γιαούρτι, αυγά, χυμός πορτοκαλιού, ηλιέλαιο, βανίλια, μπέικιν πάουντερ, αλάτι. Για το σιρόπι θα χρειαστούμε νερό, ζάχαρη, κανέλα, πορτοκάλι.

Εκτέλεση Βήμα – Βήμα:

  1. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, την πορτοκαλόφλουδα και το στικ κανέλας. Τα βράζουμε για 10 – 15 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  2. Κόβουμε το φύλλο κρούστας, όπως είναι σε ρολό, ανά 3 εκ. περίπου. Σε περίπτωση που το φύλλο είναι κατεψυγμένο περιμένουμε πρώτα να ξεπαγώσει και μετά το κόβουμε.
  3. Ανοίγουμε τα ρολάκια, ώστε να ξεκολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους. Απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί ή επιφάνεια για να ξεραθούν. Ανά διαστήματα τα ανακατεύουμε για να ξεραθούν ομοιόμορφα όλα.
  4. Όσο ξερένονται τα φύλλα, σε ένα μπολ αναμυγνείουμε τα αυγά, το λάδι, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το χυμό πορτοκαλιού, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  5. Λαδώνουμε ένα ταψί 24-30 εκ. Προσθέτουμε σε αυτό τα φύλλα, τα απλώνουμε ομοιόμορφα και προσθέτουμε σιγά σιγά το υγρό μείγμα πάνω στα φύλλα προσέχοντας να πάει το μείγμα παντού.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ℃ για 40′.
  7. Μόλις ψηθεί η πορτοκαλόπιτα, ρίχνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να απορροφηθεί όλο.
  8. Σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια.

 

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour
Course Dessert
Cuisine Mediterranean
Servings 12

Ingredients
  

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 4 αυγά
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 200 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 βανίλιες

Για το σιρόπι:

  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 στικ κανέλας

Instructions
 

  • Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, την πορτοκαλόφλουδα και το στικ κανέλας. Τα βράζουμε για 10 - 15 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  • Κόβουμε το φύλλο κρούστας, όπως είναι σε ρολό, ανά 3 εκ. περίπου. Σε περίπτωση που το φύλλο είναι κατεψυγμένο περιμένουμε πρώτα να ξεπαγώσει και μετά το κόβουμε.
  • Ανοίγουμε τα ρολάκια, ώστε να ξεκολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους. Απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί ή επιφάνεια για να ξεραθούν. Ανά διαστήματα τα ανακατεύουμε για να ξεραθούν ομοιόμορφα όλα.
  • Όσο ξερένονται τα φύλλα, σε ένα μπολ αναμυγνείουμε τα αυγά, το λάδι, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το χυμό πορτοκαλιού, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 24-30 εκ. Προσθέτουμε σε αυτό τα φύλλα, τα απλώνουμε ομοιόμορφα και προσθέτουμε σιγά σιγά το υγρό μείγμα πάνω στα φύλλα προσέχοντας να πάει το μείγμα παντού.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ℃ για 40'.
  • Μόλις ψηθεί η πορτοκαλόπιτα, ρίχνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να απορροφηθεί όλο.
  • Σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Keyword Γλυκό, Επιδόρπιο

Extra Tips:

  • Το σιρόπι πρέπει να το φτιάξουμε πρώτο, ώστε να κρυώσει καλά.
  • Ρίχνουμε το σιρόπι στην πορτοκαλόπιτα, αμέσως μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο.
  • Σερβίρουμε το γλυκό, όταν απορροφήσει το σιρόπι τελείως.

🥑Εάν σου άρεσε η συνταγή μην ξεχάσεις να πατήσεις like, να σχολιάσεις, να αποθηκεύσεις τη συνταγή αλλά να ανεβάσεις και story με τo δικό σου πιάτο, κάνοντας tag @g.m.kitchen_philosophy στο Instagram.

Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε στο Instagram, Facebook, Youtube, Tik Tok και Pinterest.

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω Instagram ή από την “Επικοινωνία” που θα βρείτε στην Αρχική σελίδα στην επάνω μπάρα.