Pancake Φούρνου (Dutch Baby Pancake)
To Pancake Φούρνου (Dutch Baby Pancake), παρόλο που προέρχεται από το γερμανικό γλυκό “Pfannkuchen”, θεωρείται Αμερικάνικο, εφόσον διαδόθηκε εκεί περίπου το 1900. Είναι ένα μείγμα που μοιάζει με κρέπα και pancake σαν υφή. Πρόκειται λοιπόν για ένα αφράτο, γλυκούλικο και εντυπωσιακό γλυκό που ψήνεται στο φούρνο σε πυρίμαχο σκεύος φουσκώνωντας περιμετρικά γύρω – γύρω, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα.
To Pancake Φούρνου (Dutch Baby Pancake) μπορείς να το καταναλώσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ώς πρωινό, brunch, σνακ ή επιδόρπιο. Φτιάχνεται με οικονομικά υλικά, τα οποία βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα αυγά, το γάλα, χυμός πορτοκαλιού, αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, βανίλια και βούτυρο.
Τα υλικά που χρησιμοποιήσα αναλυτικά:
Αυγά: Αποτελούν βασικό συστατικό για αυτή τη συνταγή. Πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες κ.α., βοηθούν ώστε να δεθούν τα υλικά μεταξύ τους και να δώσουν μια δομή στο μείγμα μας.
Γάλα: Το γάλα είναι επίσης βασικό υλικό σε αυτή τη συνταγή, καθώς δίνει την απαραίτητη υγρασία στη συνταγή γοια να δημιουργηθεί το μείγμα μας.
Χυμός πορτοκαλιού: Δίνει υγρασία και βιταμίνες στο μείγμα, αλλά δεν θεωρείται απαραίτητο. Εαν δεν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε, αντικαταστήστε τα ml αυτά με γάλα. Ο χυμός σε αυτή τη φάση καταπολεμά και την έντονη μυρωδιά των αυγών παίρνωντας εν μέρει το ρόλο της βανίλιας.
Αλεύρι: Βασικό συστατικό στο μείγμα μας, δίνει την απαραίτητη υφή και δομή στο μείγμα, όταν ενωθεί με το γάλα και το αυγό.
Αλάτι: Μια πρέζα αλάτι είναι απαραίτητη σε κάθε γλυκό για να ισορροπήσει τις γεύσεις.
Ζάχαρη: Προεραιτική τελείως, καθώς αν θέλω να σερβίρω αλμυρό το Pancake μου το παραλείπω τελείως και προσθέτω περισσότερο αλάτι. Στην παρούσα φάση η συνταγή προορίζεται για γλυκό και μια κουταλιά ζάχαρη έδωσε τη γλύκα που χρειαζόταν το μείγμα.
Βανίλια: Καταπολεμά την μυρωδιά των αυγών και δίνει ωραίο άρωμα στο μείγμα του Dutch baby pancake.
Βούτυρο: Επίσης απαραίτητο υλικό στην παρούσα συνταγή. Χρησιμοποιείτε σε δύο φάσεις. Τα 20 γραμμάρια τα προσθέτουμε λιωμένα στο μείγμα, τα οποία θα δώσουν πλούσιο άρωμα στη συνταγή αλλά θα βοηθήσουν το μείγμα να πάρει το απαραίτητο λίπος που χρειάζεται το μείγμα, ώστε να μην απορροφήσει το Pancake το βούτυρο του σκεύους. Τα 50 γραμμάρια βούτυρο τα χρησιμοποιούμε στο σκεύος. Προσθέτουμε το σκεύος μαζί με το βούτυρο στο φούρνο και αφήνουμε το βούτυρο να λιώσει, για να προσθέσουμε το μείγμα.
Από σκεύη θα χρειαστούμε οποιοδήποτε στρογγυλό ταψί, τηγάνι ή πυρίμαχο σκεύος, το οποίο είναι κατάλληλο για φούρνο. Εγώ επέλεξα να χρησιμοποιήσω ένα μαντεμένιο τηγάνι περίπου 25 εκατοστών.
Διαδικασία βήμα – βήμα:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200℃ στον αέρα.
- Σε ένα μπολ αναμυγνείουμε τα αυγά, το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το βούτυρο (20 γραμ.) και το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
- Προσθέτουμε στο σκεύος το βούτυρο (50 γραμ.) και το βάζουμε στο φούρνο για 5 λεπτά, ώστε να λιώσει το βούτυρο, αλλά και να ζεσταθεί το σκεύος.
- Αφαιρούμε το σκεύος από το φούρνο, αλείφουμε με ένα πινέλο το βούτυρο να πάει παντού στο σκεύος και με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε το μείγμα μέσα σε αυτό.
- Ψήνουμε το μείγμα για 17-20 λεπτά στους 200℃.
- Σερβίρουμε με ότι αγαπάμε! Εμείς επιλέξαμε φρέσκα σμέουρα, μύρτιλα, φράουλες και Nutella.
Pancake Φούρνου (Dutch Baby Pancake)
Equipment
- Σκεύος 25-28 εκ. Χρησιμοποιούμε ένα σκεύος 25-28 εκ. το οποίο μπορεί να μπει στον φούρνο όπως μαντέμι, πυρίμαχο σκεύος, ταψάκι ή τηγάνι (χωρίς πλαστικό!!!) Εγώ χρησιμοποίησα μαντεμένιο σκεύος.
Ingredients
Για το μείγμα:
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 20 ml χυμός πορτοκάλι
- 20 γρ ζάχαρη
- 120 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 βανίλια
- 20 γρ βούτυρο λιωμένο
Για το ταψί:
- 50 γρ βούτυρο
Instructions
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200℃, στον αέρα.
- Σε ένα μπολ αναμυγνείουμε τα αυγά, το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το βούτυρο (20 γραμ.) και το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
- Προσθέτουμε στο σκεύος το βούτυρο (50 γραμ.) και το βάζουμε στο φούρνο για 5 λεπτά, ώστε να λιώσει το βούτυρο, αλλά και να ζεσταθεί το σκεύος.
- Αφαιρούμε το σκεύος από το φούρνο, αλείφουμε με ένα πινέλο το βούτυρο να πάει παντού στο σκεύος και με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε το μείγμα μέσα σε αυτό.
- Ψήνουμε για περίπου 17-20 λεπτά το μείγμα στους 200℃.
- Σερβίρουμε με ότι αγαπάμε!
Extra Tips:
- Χρησιμοποιούμε στρογγυλό σκεύος 25-28 εκ. κατάλληλο για φούρνο.
- Ανακατεύουμε το μείγμα πάρα πολύ καλά, ώστε να μην έχει κόμπους από το αλεύρι, εαν χρειαστεί το χτυπάμε και με ένα ραβδομπλέντερ ή το αφήνουμε 10 λεπτά στην άκρη και το χτυπάμε πάλι με το αυγογδάρτη μας.
- Όταν λιώσει το βούτυρο στο σκεύος, αλείφουμε με ένα πινέλο όλο το σκεύος γύρω – γύρω, ώστε να μπορέσει το μείγμα να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να διογκωθεί.
- Όταν βγάλουμε το σκεύος από το φούρνο οι κινήσεις θα πρέπει να είναι σχετικά γρήγορες για να πετύχει το γλυκό μας.
- Δεν ανοίγουμε το φούρνο!
- Υπάρχει περίπτωση μέρος του βουτύρου να μείνει μέσα στο μπολ του γλυκού αφού διογκωθεί. Δεν είναι λάθος! Μπορείτε να το ταμπονάρετε με ένα χαρτί κουζίνας. Δεν το απορροφά σε καμία περίπτωση το γλυκό.
🥑Εάν σου άρεσε η συνταγή μην ξεχάσεις να πατήσεις like, να σχολιάσεις, να αποθηκεύσεις τη συνταγή αλλά να ανεβάσεις και story με τo δικό σου πιάτο, κάνοντας tag @g.m.kitchen_philosophy στο Instagram.
Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε στο Instagram, Facebook, Youtube, Tik Tok και Pinterest.
Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω Instagram ή από την “Επικοινωνία” που θα βρείτε στην Αρχική σελίδα στην επάνω μπάρα.
Λ.Ρ.
21 Μαρτίου, 2023 @ 4:35 μμ
Ευχαριστούμε. Θα τη δοκιμάσουμε!