Μανιτάρια!!! Τα αγαπώ… Αν μου πεις “Ριζότο”, πρώτα θα σκεφτώ το ριζότο μανιταριών. Επίκαιρο πάντα, ταιριάζει σε κάθε εποχή συνοδευόμενο από ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί… Εσείς τι λέτε;
Ριζότο με φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια
Ingredients
Για το ζωμό μανιταριών:
- 300 γρ. διάφορα μανιτάρια φρέσκα και αποξηραμένα (Βλ. παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες)
- 20 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1600 ml νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
Για το ριζότο:
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 3-4 σκ. σκόρδο
- 400 γρ. ρύζι αρμπόριο
- 180-200 ml λευκό κρασί
- 1 κ.γ. αλάτι
- ¼ κ.γ. πιπέρι
Για το δέσιμο:
- 90 γρ. βούτυρο
- 120 γρ. παρμεζάνα
Για το σερβίρισμα:
- βρασμένο αποξηραμένο μανιτάρι (το αφαιρούμε απο το ζωμό)
- θυμάρι φρέσκο ή αποξηραμένο
- νιφάδες παρμεζάνας
Instructions
Για το ζωμό μανιταριών:
- Κόβουμε τα φρέσκα μανιτάρια όπως επιθυμούμε.
- Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
- Μόλις αυτό λιώσει, ρίχνουμε τα φρέσκα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 1.600 ml νερό, τα αποξηραμένα μανιτάρια, τα φρέσκα μανιτάρια και το αλάτι.
- Τα βράζουμε όλα μαζί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Για το ριζότο:
- Όσο ο ζωμός βράζει, ξεκινάμε με το ριζότο. Σε πλατιά κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σοτάρουμε μεχρι να μαλακώσει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι μας, το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε το ριζότο μας με το κρασί και ανακατεύουμε μεχρι να εξατμιστεί το κρασί τελείως.
- Σε αυτό το σημείο ξεκινάμε να ρίχνουμε με κουτάλα από το ζωμό των μανιταριών, στο ριζότο. Την πρώτη φορά ρίχνουμε ζωμό τόσο, ώστε να καλύψει το ρύζι μας, ίσα ίσα.
- Ανακατευούμε ανά πολύ τακτά χρονικά διαστήματα το ρίζότο και κάθε φορά που απορροφάται ο ζωμός, προσθέτουμε μια με δυο γεμάτες κουτάλες ζωμό. Προσθέτουμε και το πιπέρι.
- Μόλις ρίξουμε τις τελευταίες μια με δυο κουτάλες ζωμού δεν αφηνουμε να απορροφηθεί τελείως ο ζωμός, αφαιρούμε το ριζότο από τη φωτία, προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και τη τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε πολυ καλά.
- Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε το ριζότο να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Σερβίρουμε το ριζότο με νιφάδες παρμεζάνας, μανιτάρια που έχουμε κρατήσει στην άκρη και λίγο θυμάρι.
Bon Appétit! ♥
Χρήσιμες Πληροφορίες:
Μανιτάρια:
Για το ριζότο μου, συνήθως, επιλέγω να χρησιμοποιώ 2-3 φρέσκα είδη μανιταριών και 1 είδος αποξηραμένων μανιταριών. Από φρέσκα επιλέγω κυρίως λευκά μανιτάρια, Shimeji, πορτομπέλο ή πλευρώτους και από αποξηραμένα μανιτάρια Porcini ή Σιτάκε. Τα φρέσκα μανιτάρια τα σοτάρω πριν τα ρίξω στο ζωμό, ενώ τα αποξηραμένα τα ρίχνω αμέσως στο νερό. Μόλις βράσει το νερό αφαιρώ μερικά απο τα αποξηραμένα μανιτάρια για να στολίσω τα πιάτα μου.
Extra Tips:
1) Το ριζότο το μαγειρεύουμε λίγο πριν το καταναλώσουμε, αν κρυώσει και το ζεστάνουμε ξανά δεν εχει την ίδια υφή.
2) Διατηρούμε το ζωμό ζεστό, όσο μαγειρεύουμε το ριζότο.
3) Τα αποξηραμένα μανιτάρια μπορείτε να τα βρείτε σε μεγάλα σουπερ μάρκετ ή Μανάβικα.
4) Χρησιμοποιήστε καλό βούτυρο.
5) ‘Οσο ζουμερό θέλετε το ριζότο, τόσο νερό θα αφήσετε στο τέλος του μαγειρέματος του ριζότου, λαμβάνοντας υπόψιν και το βούτυρο που θα λιώσει.
Θα χαρώ να λύσω κάθε σας απορία, στα σχόλια παρακάτω… 👇
🥑Εάν σου άρεσε η συνταγή μην ξεχάσεις να πατήσεις like, να σχολιάσεις, να αποθηκεύσεις τη συνταγή αλλά να ανεβάσεις και story με το δικό σου ριζότο, κάνοντας tag @g.m.kitchen_philosophy στο Instagram.
Μην ξεχάσεις να με ακολουθήσετε στο Instagram, Facebook, Youtube, Tik Tok και Pinterest.