αφράτα σπιτικά σταφιδόψωμαΑφράτα Σπιτικά Σταφιδόψωμα

Άλλος ένας Σεπτέμβρης έφτασε και τα σχολεία ανοίγουν, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις τάξεις τους και ενώ οι γονείς παίρνουν μια ανάσα, ξεκινά το ερώτημα που θα τους βασανίζει για τους επόμενους εννιά μήνες “τι θα βάλουμε αύριο στο ταπεράκι;”.   Εδώ θα βρείτε μια ωραία ιδέα για αφράτα σπιτικά σταφιδόψωμα για το κολατσιό μικρών και μεγάλων. Για τα αφράτα σπιτικά σταφιδόψωμα θα χρειαστούμε:

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη ζύμη είναι τα εξής: Ξηρή μαγιά, αυγό, γάλα, χυμό πορτοκαλιού, ζάχαρη, ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι, βανίλια, αλεύρι γ.ο.χ., βούτυρο, σταφίδες ξανθές. Για το πλάσιμο θα χρειαστούμε ηλιέλαιο και για το άλειμμα θα χρειαστούμε κρόκο αυγού ανακατεμένο με νερό.

Εκτέλεση:
  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη μαγιά, το αυγό, το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι. Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε, έως ότου απορροφηθεί όλο το βούτυρο από το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τις σταφίδες και χτυπάμε ξανά για 2-3 λεπτά.
  • Σκεπάζουμε το μείγμα με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα.
  • Βρέχουμε τα χέρια μας και τον πάγκο με λίγο ηλιέλαιο, παίρνουμε περίπου 100-110 γρ. ζύμη και την ακουμπάμε πάνω στον πάγκο με το ηλιέλαιο, βάζουμε τη χούφτα μας πάνω από το κομμάτι της ζύμης και κάνουμε κυκλικές κινήσεις (χωρίς να σηκώσουμε το χέρι μας από τον πάγκο) μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μπάλα.
  • Μεταφέρουμε τα σταφιδόψωμα σε δυο ταψιά φούρνου με λαδόκολλα. (Πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους.)
  • Σκεπάζουμε τα σταφιδόψωμα από πάνω με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για 30′ να φουσκώσουν.
  • Ετοιμάζουμε το μείγμα με τον κρόκο αυγού και νερού σε ένα μπολάκι, τα ανακατεύουμε καλά και αλείφουμε τα σταφιδόψωμα μας με απαλές κινήσεις.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον θερμό αέρα στους 170℃ για 20′.
  • Βγάζουμε τα σταφιδόψωμα από το φούρνο τα τοποθετούμε σε ένα σχαράκι σκεπασμένα για να κρυώσουν.

Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή αναλυτικά:

Αφράτα Σπιτικά Σταφιδόψωμα

Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Course Appetizer, Breakfast, Snack
Cuisine Mediterranean
Servings 10κομμάτια

Ingredients
  

Για τη ζύμη:

  • 1 ξηρή μαγιά
  • 1 αυγό
  • 200 γρ. γάλα χλιαρό
  • 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 1 ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 70 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. σταφίδες ξανθές

Για το πλάσιμο:

  • ελάχιστο ηλιέλαιο

Για το άλειμμα:

  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κ.σ. νερό

Instructions
 

  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη μαγιά, το αυγό, το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι.
  • Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε, έως ότου απορροφηθεί όλο το βούτυρο από το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τις σταφίδες και χτυπάμε ξανά για 2-3 λεπτά.
  • Σκεπάζουμε το μείγμα με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα.
  • Βρέχουμε τα χέρια μας και τον πάγκο με λίγο ηλιέλαιο, παίρνουμε περίπου 100-110 γρ. ζύμη και την ακουμπάμε πάνω στον πάγκο με το ηλιέλαιο, βάζουμε τη χούφτα μας πάνω από το κομμάτι της ζύμης και κάνουμε κυκλικές κινήσεις (χωρίς να σηκώσουμε το χέρι μας από τον πάγκο) μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μπάλα.
  • Μεταφέρουμε τα σταφιδόψωμα σε δυο ταψιά φούρνου με λαδόκολλα. (Πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους.)
  • Σκεπάζουμε τα σταφιδόψωμα από πάνω με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για 30' να φουσκώσουν.
  • Ετοιμάζουμε το μείγμα με τον κρόκο αυγού και νερού σε ένα μπολάκι, τα ανακατεύουμε καλά και αλείφουμε τα σταφιδόψωμα μας με απαλές κινήσεις.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον θερμό αέρα στους 170℃ για 20'.
  • Βγάζουμε τα σταφιδόψωμα από το φούρνο τα τοποθετούμε σε ένα σχαράκι σκεπασμένα για να κρυώσουν.
Keyword Αρτοποιία, Σχολικά σνακ

Extra Tips:

  • Μπορούμε να καταψύξουμε το σταφιδόψωμο εφόσον ψηθεί και το αφήσουμε να κρυώσει, μετά το βγάζουμε από βραδίς από την κατάψυξη και το αφήνουμε να ξεπαγώσει και είναι έτοιμο.
  • Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό, όχι καυτό διότι θα χαλάσει η μαγιά.
  • Το βούτυρο θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Η ξηρή μαγιά μπορεί να αντικατασταθεί με νωπή.

🥑Εάν σου άρεσε η συνταγή μην ξεχάσεις να πατήσεις like, να σχολιάσεις, να αποθηκεύσεις τη συνταγή, αλλά να ανεβάσεις και story με τo δικό σου πιάτο, κάνοντας tag @g.m.kitchen_philosophy στο Instagram.

Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε στο Instagram, Facebook και Tik Tok.

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω Instagram ή από την “Επικοινωνία” που θα βρείτε στην Αρχική σελίδα στην επάνω μπάρα.