Χουνκιάρ Μπεγιεντί (Hünkar Beğendi)
Χουνκιάρ Μπεγιεντί ή αλλιώς Hünkar Beğendi είναι μια συνταγή, η οποία προέρχεται από την Τουρκία και σημαίνει “όπως αρέσει στον Σουλτάνο”. Πρόκειται για ένα φαγητό, τό οποίο αποτελείται από έναν πουρέ καπνιστής μελιτζάνας ως βασικό στοιχείο του πιάτου και σερβίρεται με κοκκινιστό κρέας είτε μοσχαρίσιο, είτε αρνίσιο. Η δική μου εκδοχή είναι με μοσχαρίσιο κρέας. Στο σπιτικό μας αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μας πιάτα. Το φαγητό αυτό έχει δυο εκδοχές λοιπόν, ως προς το κρέας μπορείτε να επιλέξετε, είτε αρνίσιο ψαχνό κρέας για πιο έντονη γεύση, είτε μοσχαρίσιο κρέας με πιο ήπια γεύση ως προς το κοκκινιστό και πιο έντονη ως προς τον πουρέ. Επίσης μπορεί η μαγειρική του να θεωρηθεί πολύ εύκολη ή μέτρια ανάλογα με την προετοιμασία της μελιτζάνας. Η μια εκδοχή είναι να βρείτε φρέσκιες φλάσκες μελιτζάνες, να τις ψήσετε (καψαλίσετε) σε φωτιά ή μπάρμπεκιου μέχρι να μαλακώσουν τελείως, να τις κλείσετε όπως είναι με τη φλούδα σε ένα μπολ και μετά από ένα εικοσάλεπτο να τις ξεφλουδίσετε. Η δεύτερη εκδοχή είναι να αγοράσετε από ένα σούπερ μάρκετ έτοιμο βάζο (γυάλινο) με ψητές μελιτζάνες, οι οποίες προορίζονται για μελιτζανοσαλάτα. Έτσι έχετε έτοιμες τις μελιτζάνες για τον πουρέ, πράγμα το οποίο δεν καθιστά πλέον το φαγητό χρονοβόρο. Εγώ προσωπικά επιλέγω να ψήνω τις μελιτζάνες μου όταν έχουμε μπάρμπεκιου, τις ξεφλουδίζω, αφου κρυώσουν τις τοποθετώ στο ψυγείο και μετά από μια – δυο μέρες φτιάχνω το φαγητό μου. Μπορούν να μπουν και στην κατάψυξη αφού ψηθούν και ξεφλουδιστούν.
Τη συνταγή θα τη βρείτε πιο κάτω αναλυτικά, αλλά πάμε να δούμε γρήγορα τι χρειαζόμαστε και ποια είναι η διαδικασία που μας περιμένει για να γευτούμε αυτό το απολαυστικό πιάτο.
Υλικά:
Για το κοκκινιστό κρέας θα χρειαστούμε:
- μοσχαράκι ψαχνό σε κύβους (κομμάτι της αρεσκείας σας)
- ελαιόλαδο
- κρεμμύδι ξερό
- σκόρδο
- πελτέ ντομάτας
- σάλτσα ντομάτας
- ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι
Για τον πουρέ μελιτζάνας θα χρειαστούμε:
- μελιτζάνες ψητές
- βούτυρο
- αλεύρι
- φρέσκο γάλα
- τυρί γκούντα
- αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση Βήμα – Βήμα:
- Το πρώτο και βασικότερο βήμα είναι οι μελιτζάνες μας. Όπως ανέφερα και προηγουμένως οι επιλογές είναι δυο. Η μια επιλογή είναι να αγοράσετε φρέσκιες φλάσκες μελιτζάνες, να τις ψήσετε (καψαλίσετε) σε φωτιά ή μπάρμπεκιου μέχρι να μαλακώσουν τελείως, να τις κλείσετε όπως είναι με τη φλούδα σε ένα μπολ και μετά από ένα εικοσάλεπτο να τις ξεφλουδίσετε. Η δεύτερη επιλογή είναι να αγοράσετε από ένα σούπερ μάρκετ έτοιμο βάζο (γυάλινο) με ψητές μελιτζάνες, οι οποίες προορίζονται για μελιτζανοσαλάτα. Έτσι οι μελιτζάνες σας είναι έτοιμες για τον πουρέ. Εγώ προσωπικά επιλέγω να ψήνω τις μελιτζάνες μου όταν έχουμε μπάρμπεκιου, τις κλείνω σε ένα μπολ με καπάκι, μετα από ένα εικοσάλεπτο τις ξεφλουδίζω και αφού κρυώσουν τις τοποθετώ στο ψυγείο. Μετά από μια – δυο μέρες φτιάχνω το φαγητό μου. Μπορούν να μπουν και στην κατάψυξη αφού ψηθούν και ξεφλουδιστούν.
- Για το κοκκινιστό κρέας, σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει και να ψηθεί. (περίπου 40′, αλλά αυτό διαφέρει ανάλογα το μέγεθος των κομματιών.)
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και στη συνέχεια, σε μια καθαρή κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε ελαφρά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε λίγο και έπειτα προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας. Ανακατεύουμε ξανά.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, το κρέας μας και ένα με δύο ποτήρια από το νερό που βράσαμε το κρέας (δηλ.το ζωμό από το κρέας). Τέλος προσθέτουμε τα μπαχαρικά, και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να δέσει η σάλτσα του κοκκινιστού.
- Ψιλοκόβουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο για να φτιάξουμε τον πουρέ μελιτζάνας. Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχόμενα, μέχρι να αποκτήσει το αλεύρι μπεζ – χρυσαφένια απόχρωση.βΧαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε συνεχόμενα με έναν αυγογδάρτη την κρέμα που θα δημιουργηθεί.
- Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη. Προσθέτουμε το τυρί και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Εάν επιθυμούμε περνάμε τον πουρέ μας από το ραβδομπλέντερ για πιο ωραία υφή.
- Στήνουμε το πιάτο βάζοντας κάτω τον πουρέ απλωμένο στο πιάτο και στη μέση τοποθετούμε το κοκκινιστό κρέας. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί κατά βούληση.

Χουνκιάρ Μπεγιεντί
Ingredients
Για το κοκκινιστό κρέας:
- 500 γρ. μοσχαράκι κομμένο σε κύβους
- 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 300 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
Για τον πουρέ μελιτζάνας:
- 500 γρ. μελιτζάνες καψαλισμένες ή ψητές
- 20 γρ. βούτυρο
- 1½ κ.σ. αλεύρι
- 200 γρ. φρέσκο γάλα
- 200 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
Instructions
Για το κοκκινιστό κρέας:
- Για το κοκκινιστό κρέας, σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει και να ψηθεί. (περίπου 40', αλλά αυτό διαφέρει ανάλογα το μέγεθος των κομματιών.)
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Σε μια καθαρή κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε ελαφρά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας. Ανακατεύουμε ξανά.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, το κρέας μας και ένα με δύο ποτήρια από το νερό που βράσαμε το κρέας (δηλ.το ζωμό από το κρέας).
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Για τον πουρέ μελιτζάνας:
- Καψαλίζουμε 5-6 ψαχνάτες μελιτζάνες, τις ξεφλουδίζουμε ή αγοράζουμε έτοιμες ψημένες σε γυάλινο βάζο.
- Ψιλοκόβουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχόμενα, μέχρι να αποκτήσει το αλεύρι μπεζ - χρυσαφένια απόχρωση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε συνεχόμενα με έναν αυγογδάρτη την κρέμα που θα δημιουργηθεί.
- Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη.
- Προσθέτουμε το τυρί και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Εάν επιθυμούμε περνάμε τον πουρέ μας από το ραβδομπλέντερ για πιο ωραία υφή.
Extra Tips:
- Μπορείς να βρεις έτοιμες ψημένες μελιτζάνες στο σούπερ μάρκετ σε γυάλινο βάζο.
- Εάν επιχειρήσεις να ψήσεις τις μελιτζάνες στο φούρνο, το φαγητό δεν θα πετύχει. Χρειαζόμαστε τη μυρωδιά της καπνιστής μελιτζάνας.
🥑Εάν σου άρεσε η συνταγή μην ξεχάσεις να πατήσεις like, να σχολιάσεις, να αποθηκεύσεις τη συνταγή αλλά να ανεβάσεις και story με τo δικό σου πιάτο, κάνοντας tag @g.m.kitchen_philosophy στο Instagram.
Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε στο Instagram, Facebook, Youtube, Tik Tok και Pinterest.
Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω Instagram ή από την “Επικοινωνία” που θα βρείτε στην Αρχική σελίδα στην επάνω μπάρα.