Γκούα Μπάο ή Μπάο Μπανς
Τα περιμένατε πολύ καιρό και επιτέλους σας παρουσιάζω τη δική μου συνταγή για Γκούα Μπανς ή με τον όρο που γνωρίζουν οι περισσότεροι-ες “Μπάο Μπανς”. Αφράτα και πεντανόστιμα ψωμάκια ατμού “Μπαο Μπανς” ή με τον σωστό όρο “Γκούα Μπάο”, δηλαδή κομμένο ψωμί. Τα Γκούα Μπάο είναι ιδανική ιδέα για καλεσμένους, μπουφέδες, πάρτι και όχι μόνο. Αποτελούν συνταγή Ασιατικής προέλευσης, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει το Ελληνικό κοινό. Μπορεί η ιδέα της ζύμης να φαντάζει δύσκολη, αλλά όταν τα φτιάξετε μια φορά, θα θέλετε να τα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Θα μου πείτε βέβαια και γιατί να μην αγοράσω έτοιμα και να μπω σε αυτή τη διαδικασία; Εγώ θα σας πω πως στην τιμή 2-3 έτοιμων Μπάο Μπαν, εσείς μπορείτε να φτιάξετε 18-20. Φτιάξτε τα και γεμίστε τα όπως επιθυμέιτε. Επιλέξτε να τα γεμίσετε με ένα είδος κρέατος (κοτόπουλο, γαρίδες, μοσχαράκι, χοιρινό), λαχανικά της αρεσκείας σας (αγγουράκι, καρότο, ραπανακι, κόκκινο λάχανο κτλ.), φύτρες λαχανικών – φασολιών και σάλτσες της αρεσκείας σας.
Για τη ζύμη των Μπάο Μπανς θα χρειαστούμε ξηρή μαγιά, νερό, γάλα, ζάχαρη, ηλιέλαιο, ξύδι ρυζιού (μπορεί να αντικατασταθεί με λευκό ξύδι, αλλά το ρύζι ξυδιού εχει πιο ήπια γεύση και λιγότερη οξύτητα σε σχέση με το κλασσικό λευκό ρύζι και εννοείται πως ταιριάζει καλύτερα στα ασιάτικα πιάτα.), μπέικιν πάουντερ, αλάτι και αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Όσον αφορά την εκτέλεση, ακολουθεί βήμα βήμα…
Βήμα 1
Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε το μείγμα και σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη για 10 λεπτά. Στο τέλος των δέκα λεπτών, το μείγμα μας θα πρέπει να έχει αφρίσει.
Βήμα 2
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, το ξύδι ρυζιού, το μπέικιν πάουντερ, το ηλιέλαιο και το αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατεύουμε στο μίξερ με το γάντζο ή ζυμώνουμε με το χέρι, τουλάχιστον 10 – 15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει τέλεια και λεία υφή η ζύμη.
Βήμα 3
Καλύπτουμε το μπόλ της ζύμης με τη μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη για μια ώρα μέχρι να φουσκώσει. Κόβουμε 2 λαδόκολλες σε τετράγωνα κομμάτια. Πρέπει να βγουν 9 κομμάτια από κάθε λαδόκολλα.
Βήμα 4
Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος 1½ εκ. περίπου. Κόβουμε στρογγυλά σχήματα ζύμης χρησιμοποιώντας ποτήρι με διάμετρο 10 εκ.
Βήμα 5
Παίρνουμε ένα στρογγυλό, κομμένο ζυμάρι στο χέρι μας τοποθετούμε στη μέση ένα chopstick λαδώνουμε με το πινέλο τη μισή πλευρά με λάδι και διπλώνουμε τη ζύμη. Τοποθετούμε τη διπλωμένη ζύμη με το chopstick στον πάγκο εργασίας, καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε 20-30 λεπτά να φουσκώσουν.
Βήμα 6
Σε μια κατσαρόλα με καπάκι, προσθέτουμε στον πάτο της λίγο νερό και τον ατμομάγειρα. (Το νερό δεν πρέπει να φτάνει τον ατμομάγειρα.) Βράζουμε το νερό στο 7 σταθερά. Παίρνουμε τα μπάνς που έχουν φουσκώσει αφαιρούμε το chopstick τραβώντας το από κάτω. (Δεν ξεδιπλώνουμε τα μπανς.) Τοποθετούμε 4-5 μπανς με την λαδόκολλά τους στον ατμομάγειρα, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε για 8 λεπτά τα μπανς μέσα. Ελέγχουμε κάθε φορά που προσθέτουμε νέα μπανς το νερό, ώστε να μην τελειώσει.
Βήμα 7
Αφαιρούμε τα μπανς από την κατσαρόλα και στη συνέχεια τη λαδόκολλα τους. Τοποθετούμε τα μπανς σε μια σχάρα πάνω ώστε να κρυώσουν.
Βήμα 8
Τα γεμίζουμε όπως επιθυμούμε. Εγώ επέλεξα να γεμίσω τα Γκούα Μπάο μου με μαγιονέζα, ροδέλες αγγουριού, κοτομπουκιές σπιτικές, φύτρες αρακά, σουσάμι και λιγη σόγια σος ( έβρασα σε ένα μπρίκι λίγη σόγια σος με λίγη ζάχαρη και ελάχιστο κορν φλαουρ, μέχρι να πάρει την υφή σιροπιού)
Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή αναλυτικά!
Γκούα Μπάο ή Μπάο Μπανς
Ingredients
Για τα Μπάο Μπαν:
- 1 ξηρή μαγιά
- 200 ml νερό χλιαρό
- 60 ml γάλα χλιαρό
- 20 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. ηλιέλαιο
- 1 κ.σ. ξύδι ρυζιού
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- αλάτι
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
Instructions
- Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
- Ανακατεύουμε το μείγμα και σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη για 10 λεπτά. (Το μείγμα στο τέλος των 10 λεπτών θα πρέπει να έχει αφρίσει.)
- Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, το ξύδι ρυζιού, το μπέικιν πάουντερ, το ηλιέλαιο και το αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατεύουμε στο μίξερ με το γάντζο ή ζυμώνουμε με το χέρι, τουλάχιστον 10 - 15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει τέλεια και λεία υφή η ζύμη.
- Καλύπτουμε το μπόλ της ζύμης με τη μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη για μια ώρα μέχρι να φουσκώσει.
- Κόβουμε 2 λαδόκολλες σε τετράγωνα κομμάτια. Πρέπει να βγουν 9 κομμάτια από κάθε λαδόκολλα.
- Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος 1½ εκ. περίπου. Κόβουμε στρογγυλά σχήματα ζύμης χρησιμοποιώντας ποτήρι με διάμετρο 10 εκ.
- Παίρνουμε ένα στρογγυλό, κομμένο ζυμάρι στο χέρι μας τοποθετούμε στη μέση ένα chopstick λάδώνουμε με το πινέλο τη μισή πλεύρα με λάδι και διπλώνουμε τη ζύμη.
- Τοποθετούμε τη διπλωμένη ζύμη με το chopstick στον πάγκο εργασίας, καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε 20-30 λεπτά να φουσκώσουν.
- Σε μια κατσαρόλα με καπάκι, προσθέτουμε στον πάτο της λίγο νερό και τον ατμομάγειρα. (Το νερό δεν πρέπει να φτάνει τον ατμομάγειρα.)
- Βράζουμε το νερό στο 7 σταθερά.
- Παιρνούμε τα μπάνς που έχουν φουσκώσει αφαιρούμε το chopstick τραβώντας το από κάτω. (Δεν ξεδιπλώνουμε τα μπανς.)
- Τοποθετουμε 4-5 μπανς με την λαδόκολλά τους στον ατμομάγειρα, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε για 8 λεπτά τα μπανς μέσα.
- Ελέγχουμε κάθε φορά που προσθέτουμε νέα μπανς το νερό, ώστε να μην τελειώσει.
- Αφαιρούμε τα μπανς απο την κατσαρόλα και στη συνέχεια τη λαδόκολλα τους. Τοποθετούμε τα μπανς σε μια σχάρα πάνω ώστε να κρυώσουν.
- Τα γεμίζουμε όπως επιθυμούμε.
Bon Appétit! ♥️
Extra Tips:
- Το ξύδι ρυζιού μπορεί να αντικατασταθεί με λευκό ξύδι, αλλά το ρύζι ξυδιού έχει πιο ήπια γεύση και λιγότερη οξύτητα σε σχέση με το κλασσικό λευκό ρύζι και εννοείται πως ταιριάζει καλύτερα στα ασιάτικα πιάτα.
- Τα 8 λεπτά ψησίματος έχουν μετρηθεί με σιδερένιο ατμομάγειρα.
- Εγώ επέλεξα να γεμίσω τα Γκούα Μπάο μου με μαγιονέζα, ροδέλες αγγουριού, κοτομπουκιές σπιτικές, φύτρες αρακά, σουσάμι και λιγη σόγια σος ( έβρασα σε ένα μπρίκι λίγη σόγια σος με λίγη ζάχαρη και ελάχιστο κορν φλαουρ, μέχρι να πάρει την υφή σιροπιού)
🥑Εάν σου άρεσε η συνταγή μην ξεχάσεις να πατήσεις like, να σχολιάσεις, να αποθηκεύσεις τη συνταγή, αλλά να ανεβάσεις και story με τo δικό σου πιάτο, κάνοντας tag @g.m.kitchen_philosophy στο Instagram.
Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε στο Instagram, Facebook και Tik Tok.
Περιμένω τα σχόλια σας!
Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω Instagram ή από την “Επικοινωνία” που θα βρείτε στην Αρχική σελίδα στην επάνω μπάρα.