Σπιτικό ρυζόγαλο
Ζεστό, κλασσικό, γιαγιαδίστικο, χουχουλιάρικο, σπιτικό ρυζόγαλο για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Απλή, γρήγορη συνταγή χωρίς πολλά πολλά και δίχως να χρειάζεται πολλές συστάσεις. Επομένως αυτή τη φορά χωρίς να κουράζω, ας δούμε τι χρειαζόμαστε για το κλασσικό, σπιτικό ρυζόγαλο.
Για το σπιτικό ρυζόγαλο θα χρειαστούμε 4 βασικά υλικά και λίγο νερό. Αυτά είναι: ρύζι καρολίνα, γάλα αγελαδινό, ζάχαρη και κορν φλάουρ.
Φρέσκο γάλα: Εγώ επιλέγω να φτιάχνω το ρυζόγαλο με φρέσκο αγελαδινό γάλα. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε γάλα επιθυμείτε. Το ιδανικό είναι να βρείτε φρέσκο γάλα (και όταν λέω φρέσκο, εννοώ αυτό που αγοράζουμε απ’ ευθείας από φάρμα με αγελάδες ), το οποίο θεωρώ πως απογειώνει τη γεύση του ρυζόγαλου, όπως το ίδιο γάλα χρησιμοποιώ στην κρέμα με ρυζάλευρο – μαλεμπί (Προσοχή!!! Το φρέσκο γάλα πρέπει να σουρώνεται και να παστεριώνεται πριν από τη χρήση του.) Αλλιώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γάλα του σούπερ μάρκετ που υπάρχει στα ψυγεία και ιδανικά το φρέσκο που λήγει το αργότερο σε 10-20 ημέρες από την ημερομηνία συσκευασίας.
Ζάχαρη: Συνήθως στις συνταγές μου χρησιμοποιώ καστανή ζάχαρη, στη συγκεκριμένη χρησιμοποιώ λευκή, μονο και μόνο για το χρώμα του ρυζόγαλου, για να μην αλλοιωθεί. Τα γραμμάρια της ζάχαρης είναι τόσα, όσα χρειάζονται θεωρώ, χωρίς υπερβολές. Αλλά μιας και είναι κάτι πολύ υποκειμενικό το “τόσο – όσο”, μπορείτε να προσθέτετε παραπάνω γραμμάρια ζάχαρης, κατά τη διάρκεια που η κρέμα βράζει και εφόσον δεν έχει πήξει ακόμη.
Ρύζι καρολίνα:Ρύζι καρολίνα ή αλλιώς κολλώδες ρύζι το οποίο χυλώνει κατά τη γνώμη μου τέλεια και είναι ιδανικό για το ρυζόγαλο. Το ξεπλένω λίγο μέσα σε ένα σουρωτήρι κάτω από τη βρύση και το χρησιμοποιώ.
Κορν φλάουρ:Το κορν φλάουρ είναι αυτό που θα μας βοηθήσει στο να πήξει το ρυζόγαλό μας.
Εκτέλεση Βήμα – Βήμα
Βήμα 1
Ξεπλένουμε το ρύζι με λίγο νερό. Τοποθετούμε το ρύζι μαζί με τα 750 ml νερό σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε το ρύζι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μεχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μοιάζει σαν λαπάς.
Βήμα 2
Κρατάμε μισό ποτήρι γάλα στην άκρη και προσθέτουμε το υπόλοιπο στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κόρν φλάουρ στο ποτήρι με το γάλα που κρατήσαμε στην άκρη, ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βήμα 3
Προσθέτουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε αν το ρύζι έχει μαλακώσει όσο επιθυμούμε.
Βήμα 4
Ρίχνουμε το μείγμα του κορν φλάουρ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά και συνεχόμενα μεχρι το μείγμα να πήξει όσο θέλουμε. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία.
Βήμα 5
Σερβίρουμε αμέσως στα μπολάκια και αφού κρυώσουν λίγο, πασπαλίζουμε με κανέλα τα μπολάκια.
Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή αναλυτικά με τις δοσολογίες των υλικών.
Σπιτικό Ρυζόγαλο
Ingredients
- 250 γρ. ρύζι καρολίνα
- 750 ml νερό
- 1 λίτρο γάλα
- 160 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. κορν φλάουρ
Instructions
- Ξεπλένουμε το ρύζι με λίγο νερό.
- Τοποθετούμε το ρύζι μαζί με τα 750 ml νερό σε μια κατσαρόλα.
- Βράζουμε το ρύζι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μεχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μοιάζει σαν λαπάς.
- Κρατάμε μισό ποτήρι γάλα στην άκρη και προσθέτουμε το υπόλοιπο στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε αν το ρύζι έχει μαλακώσει όσο επιθυμούμε.
- Προσθέτουμε το κόρν φλάουρ στο ποτήρι με το γάλα που κρατήσαμε στην άκρη, ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ρίχνουμε το μείγμα του κορν φλάουρ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά και συνεχόμενα μεχρι το μείγμα να πήξει όσο θέλουμε. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία.
- Σερβίρουμε αμέσως στα μπολάκια.
- Αφού κρυώσουν λίγο, πασπαλίζουμε με κανέλα τα μπολάκια.
Bon Appétit! ♥️
Extra Tips:
- Η κρέμα μπορεί να συντηρηθεί 2-3 μέρες στο ψυγείο.
- Η αναλογία του ρυζιού και του γάλακτος είναι τέτοια, ώστε το ρυζόγαλο να βγαίνει πηχτό. Εαν δεν θέλετε να έχει τόσο ρύζι, μπορείτε να βάλετε 10-30 γραμμάρια λιγότερο ρύζι ή εως +200 ml παραπάνω γάλα.
- Απο αυτή τη συνταγή βγαίνουν περίπου 8-9 μπολ ρυζόγαλου. Εαν θέλετε λιγότερα μπορείτε να φτιάξετε μισή δόση με τον ίδιο χρόνο ψησίματος.
🥑Εάν σου άρεσε η συνταγή μην ξεχάσεις να πατήσεις like, να σχολιάσεις, να αποθηκεύσεις τη συνταγή, αλλά να ανεβάσεις και story με τo δικό σου πιάτο, κάνοντας tag @g.m.kitchen_philosophy στο Instagram.
Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε στο Instagram, Facebook και Tik Tok.
Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω Instagram ή από την “Επικοινωνία” που θα βρείτε στην Αρχική σελίδα στην επάνω μπάρα.