Σεκέρ Παρέ
Τα σεκέρ παρέ, “seker pare” είναι παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τα οποία μπορούμε εύκολα να βρούμε στην Ανατολη και κυρίως στην Τουρκία. Αποτελούνται από κομμάτια ζύμης τα οποία απο πάνω πάντα έχουν ένα κομμάτι ξηρού καρπού όπως φουντούκι, αμύγδαλο ή καρύδια και αφού ψηθούν, σιροπιάζονται. Για το λόγο αυτό σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας ονομάζονται και σιροπιαστοί κουραμπιέδες δηλαδή “serbetli kurabiye”.
Για το σιρόπι θα χρειαστούμε νερό, ζάχαρη και λεμόνι. Σε μια κατσαρόλα ανακατευουμε το νερό και τη ζάχαρη. Τα βράζουμε για 10′ και στη συνέχεια προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμονιού και βράζουμε για 5′ ακόμη. Μερικές σταγόνες από το λεμόνι αποτρέπουν τη δημιουργία κρυστάλλων στο σιρόπι μας. Το αφήνουμε στην άκρη το σιρόπι να κρυώσει καλά.
Για τη ζύμη θα χρειαστούμε βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, ζάχαρη άχνη, ένα αυγό, σιμιγδάλι χοντρό, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, βανίλια, μπέικιν πάουντερ και για την κορυφή ξηρούς καρπους της αρεσκείας σας (φουντούκι, αμύγδαλο, καρύδια). Σε ένα μπολ αναμυγνείουμε και πλάθουμε όλα τα υλικά της ζύμης. Τα χωρίζουμε σε μπάλες 35 γρ. και τα στολίζουμε στην κορυφή με τους ξηρούς καρπους της αρεσκείας μας. Ψήνουμε στους 18ο βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 30′. Μόλις το αφιρέσουμε από το φούρνο το ταψί, με μια κουτάλα περιχύνουμε το σιρόπι σιγά σιγά να πάει παντού.
Σεκέρ Παρέ
Ingredients
Για το σιρόπι:
- 450 γρ. ζάχαρη λευκή
- 600 μλ. νερό
- 4-5 σταγόνες λεμόνι
Για τη ζύμη:
- 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 αυγό
- 40 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 260 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 βανίλια
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για topping:
- 12-15 φουντούκια
Instructions
Για το σιρόπι:
- Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και βράζουμε για 10'.
- Προσθέτουμε στο σιρόπι τις σταγόνες λεμονιού, βράζουμε άλλα 5' και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σεκέρ παρέ:
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και τα ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, το σιμιγδάλι και το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε μέχρι να ομογεννοποιηθούν όλα τα υλικά μας και να αποκτήσουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
- Πλάθουμε μπάλες περίπου των 35 γρ. η κάθε μια.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί και προσθέτουμε στη μέση από ένα φουντούκι σε κάθε σεκέρ παρέ.
- Ψήνουμε το γλυκό μασ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180℃ στον αέρα για 30'.
- Μόλις βγάλουμε το γλυκό μας από το φούρνο, προσθέτουμε με μια κουτάλα από πάνω το σιρόπι που έχει κρυώσει.
- Αφήνουμε το γλυκο 1-2 ώρες να απορροφήσει το σιρόπι που χρειάζεται. Καλή επιτυχία!
Bon Appétit! ♥️
Extra Tips:
- Μερικές σταγόνες από το λεμόνι αποτρέπουν τη δημιουργία κρυστάλλων στο σιρόπι μας.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας (φουντούκι, αμύγδαλο, καρύδια) πριν το ψήσιμο στην κορυφή ή ακόμη και φιστίκι Αιγίνης, μετά το ψήσιμο και σιρόπιασμα του γλυκού.
- Το γλυκό πρέπει να καίει και το σιρόπι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου κατά το σιρόπιασμα.
- Το σιρόπι πρέπει να μπει με κουτάλα και όχι απευθείας από την κατσαρόλα, διότι το γλυκό θα διαλυθεί.
🥑Εάν σου άρεσε η συνταγή μην ξεχάσεις να πατήσεις like, να σχολιάσεις, να αποθηκεύσεις τη συνταγή, αλλά να ανεβάσεις και story με τo δικό σου πιάτο, κάνοντας tag @g.m.kitchen_philosophy στο Instagram.
Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε στο Instagram, Facebook και Tik Tok.
Περιμένω τα σχόλια σας!
Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω Instagram ή από την “Επικοινωνία” που θα βρείτε στην Αρχική σελίδα στην επάνω μπάρα.