Σπιτική πανακότα
Η σημερινή συνταγή είναι αφιερωμένη στο αγαπημένο ιταλικό γλυκό όλων μας, τη σπιτική πανακότα. Πανακότα, δηλαδή ψημένη κρέμα (γάλακτος), η οποία σταθεροποιείται χάρη στη ζελατίνη. Πλούσια σε υφή και γεύση, γρήγορη και χωρίς κόπο. Η σπιτική πανακότα μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά σε λίγα μόλις λεπτά είναι έτοιμη για ψυγείο και μετά από 6-8 ώρες έτοιμη προς κατανάλωση. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι: κρέμα γάλακτος, γάλα, ζάχαρη, βανίλια σε σκόνη, εκχύλισμα βανίλιας, φύλλα ζελατίνης. Πάμε να δούμε τη συνταγή βήμα – βήμα:
Βήμα 1
Σε ένα μπολ προσθέτουμε νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης, για 10 λεπτά. Αποφεύγουμε το ζεστό ή το χλιαρό νερό γιατί θέλουμε τα φύλλα ολόκληρα.
Βήμα 2
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανοίγουμε το μάτι της εστίας σε μέτρια φωτιά, τοποθετούμε την κατασαρόλα και ανακατεύουμε το μείγμα, το οποίο πρέπει να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει!
Βήμα 3
Σουρώνουμε τα φύλλα ζελατίνης, τα στύβουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας. Ανακατεύουμε το μείγμα της κατσαρόλας μας και το μεταφέρουμε σε μια κανάτα.
Βήμα 4
Αφήνουμε το μείγμα 10 – 15 λεπτά να κρυώσει, ανακατεύουμε και το μοιράζουμε σε μπολάκια ή το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή ειδικό σκεύος για πανακότα.
Βήμα 5
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει τελείως, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 6 – 8 ώρες.
Βήμα 6
Όταν θέλουμε να καταναλώσουμε το γλυκό μας, αφαιρούμε τη μεμβράνη. Σε ένα ταψί προσθέτουμε ζεστο νερό και βυθίζουμε τα γλυκα εως τα 2/3 του μπολ. Μόλις δουμε ότι έχει αρχίσει να ξεκολλάει κάποιο μέρος της πανακότας από το μπολ, είναι έτοιμο να το αναποδογυρίσουμε σε ένα πιάτο.
Βήμα 7
Σερβίρουμε με σιρόπι σοκολάτας ή οτιδήποτε άλλο επιθυμούμε.
Bon appétit!
Σπιτική Πανακότα
Ingredients
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- 375 ml γάλα
- 110 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια σκόνη
- 1 σταγόνα βανίλια υγρή
- 5 φύλλα ζελατίνης
Instructions
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης, για 10 λεπτά.
- Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανοίγουμε το ματι της εστίας σε μέτρια φωτιά, τοποθετούμε την κατασαρόλα και ανακατεύουμε το μείγμα, το οποίο δεν πρέπει να βράσει. Το μείγμα πρέπει να ζεσταθεί, όχι να βράσει.
- Σουρώνουμε τα φύλλα ζελατίνης, τα στύβουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας. Ανακατεύουμε το μείγμα της κατσαρόλας μας και το μεταφέρουμε σε μια κανάτα.
- Αφήνουμε το μείγμα 10 - 15 λεπτά να κρυώσει, ανακατεύουμε και το μοιράζουμε σε μπολάκια ή το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή ειδικό σκεύος για πανακότα.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει τελείως, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 6 - 8 ώρες.
- Όταν θέλουμε να καταναλώσουμε το γλυκό μας, αφαιρούμε τη μεμβράνη. Σε ένα ταψί προσθέτουμε ζεστο νερό και βυθίζουμε τα γλυκα εως τα 2/3 του μπολ. Μόλις δουμε ότι έχει αρχίσει να ξεκολλάει κάποιο μέρος της πανακότας από το μπολ, είναι έτοιμο να το αναποδογυρίσουμε σε ένα πιάτο.
- Σερβίρουμε με σιρόπι σοκολάτας ή οτιδήποτε άλλο επιθυμούμε.
- Bon appétit!
Extra Tips:
- Tο μείγμα της κατσαρόλας πρέπει να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει!
- Το μείγμα που μεταφέρουμε σε κανάτα, μπορούμε να το περάσουμε από λεπτό σουρωτήρι, ώστε να βεβαιωθούμε πως έλιωσαν τα φύλλα ζελατίνης.
- Κάθε μπολάκι θέλει περίπου 150 γρ. μείγμα για να βγούν 8 μπολάκια.
🥑Εάν σου άρεσε η συνταγή μην ξεχάσεις να πατήσεις like, να σχολιάσεις, να αποθηκεύσεις τη συνταγή αλλά να ανεβάσεις και story με τo δικό σου πιάτο, κάνοντας tag @g.m.kitchen_philosophy στο Instagram.
Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε στο Instagram, Facebook, Youtube, Tik Tok και Pinterest.
Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω Instagram ή από την “Επικοινωνία” που θα βρείτε στην Αρχική σελίδα στην επάνω μπάρα.
ΛΡ
20 Ιανουαρίου, 2023 @ 2:29 μμ
Ευχαριστούμε για τη συνταγή!