τούρκικο simit

Τούρκικο Simit

Το Simit (κουλούρι)  είναι το αντίστοιχο ελληνικό κουλούρι με σουσάμι. Είναι το κλασσικό πρωινό που θα βρείτε όταν επισκεφθείτε την Τουρκία. Σε πολλά πρωινάδικα το σερβίρουν μαζί με φρέσκο τούρκικο ζεστό τσάι και διάφορα μικρά μπολάκια, τα οποία έχουν καϊμάκι με μέλι, ελιές, τυρί, μαρμελάδες, ταχίνι – πετιμέζι, αγγουράκι, ντομάτα και ένα τηγάνι με αυγά και σουτζούκι (sucuk). Οι διαφορές μεταξύ του simit και του ελληνινικού κουλουριού είναι ότι για να φτιάξεις το Simit πλέκεις 2 λωρίδες ζύμης, τις ενώνεις από άκρη σε άκρη και το βουτάς σε μείγμα με πετιμέζι και νερό για να κολλήσει το σουσάμι. Αντίθετα το κλασσικό ελληνικό κουλούρι είναι μια λωρίδα ζύμης, η οποία ενώνεται από άκρη σε άκρη και το βουτάμε σε νερό με ζάχαρη για να κολλήσει το σουσάμι.

Τούρκικο Simit

Για τη ζύμη για το τούρκικο simit χρειαζόμαστε χλιαρό γάλα, χλιαρό νερό, ξηρή μαγιά, ηλιέλαιο, ζάχαρη, αλάτι και αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Για να κολλήσει το σουσάμι στα κουλούρια θα χρειαστούμε λίγο πετιμέζι και λίγο νερό.

Ακολουθεί η εκτέλεση βήμα – βήμα:

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ή στον κάδο ενός μίξερ αναμυγνείουμε όλα τα υλικά της ζύμης με τη σειρά. Ξεκινάμε αρχικά με το χλιαρό γάλα, το χλιαρό νερό, τη ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα 5-10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, δήλαδή το ηλιέλαιο, το αλάτι και το αλεύρι. Ζυμώνουμε τη ζύμη για τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη, η οποία να μην κολλάει στα χέρια.

Βήμα 3

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε 30 με 45 λεπτά να φουσκώσει. Όσο ξεκουράζεται η ζύμη ετοιμάζουμε τα 2 μπολ. Στο ένα προσθέτουμε αρκετό σουσάμι, ενώ στο άλλο ανακατεύουμε το πετιμέζι με το νερό.

Βήμα 4

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα και ετοιμάζουμε τα κουλούρια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια. Το κάθε κομμάτι το χωρίζουμε στα 2, φτιάχνοντας 2 λωρίδες τις οποίες πλέκουμε μεταξύ τους. Ενώνουμε τις 2 άκρες και περνάμε τα κουλούρια πρώτα από το μείγμα με το πετιμέζι και μετά από το σουσάμι. Τοποθετούμε τα κουλούρια σε ταψί με λαδόκολλα.

Βήμα 5

Ψήνουμε  τα κουλούρια για 15-20 λεπτά το πολύ, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Τούρκικο Simit

Prep Time 1 hour
Cook Time 15 minutes
Total Time 1 hour15 minutes
Course Breakfast, Snack
Cuisine Mediterranean
Servings 8Κουλούρια

Ingredients
  

Για τη ζύμη:

  • 130 ml χλιαρό γάλα
  • 130 ml χλιαρό νερό
  • 1 φακ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 100 ml ηλιέλαιο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 450 γρ. αλεύρι γοχ.

Σε ένα μπολ:

  • 1 φλιτζανάκι πετιμέζι
  • 1 φλιτζανάκι νερό

Σε άλλο πιάτο/ μπολ:

  • Σουσάμι

Instructions
 

Για τη ζύμη:

  • Σε ένα μπολ αναμυγνείουμε το γάλα, το νερό, τη ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε τα υλικά αυτά και αφήνουμε το μείγμα να αφρατέψει για 5'-10'.
  • Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά με τη σειρά και ζυμώνουμε για 5', μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη, η οποία δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε 30-45', φουσκώσει.
  • Όσο ξεκουράζεται η ζύμη ετοιμάζουμε τα άλλα 2 μπολ. Στο ένα μπολ ανακατεύουμε το πετιμέζι με το νερό, ενώ στο άλλο προσθέτουμε σουσάμι. 
  • Στη συνέχεια προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ετοιμάζουμε τα κουλούρια.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια. Το κάθε κομμάτι το χωρίζουμε στα 2, φτιάχνοντας 2 λωρίδες τις οποίες πλέκουμε μεταξύ τους.
  • Ενώνουμε τις 2 άκρες και περνάμε τα κουλούρια πρώτα από το μείγμα με το πετιμέζι και μετά από το σουσάμι.
  • Τοποθετούμε τα κουλούρια σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινήσουν, περίπου 15-20 λεπτά το πολύ.
Keyword Αρτοποιία, Ζύμη

Extra Tips:

  • Το γάλα και το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρά, όχι να καίνε γιατί θα καταστρέψουν τη μαγιά. Θα πρέπει το μικρό μας δάχτυλο να αντέχει άνετα μέσα στο γάλα και το νερο και να αισθάνεται ίσα – ίσα ότι είναι το μείγμα ελαφρά ζεστό.
  • Αφήνουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα, το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη για 5′, ώστε να ελέγξουμε αν η μαγιά μας είναι καλή. Στα 5-10′ θα πρέπει η μαγιά να κάνει φουσκάλες και να αφρίσει λίγο. Αν δεν συμβεί αυτό σημαίνει πως κάτι δεν πήγε καλά ή ότι η μαγιά ήταν χαλασμένη.
  • Όταν τοποθετούμε τα κουλούρια στα ταψιά χρησιμοποιούμε 2 ταψιά. Δεν θέλουμε να κολλήσουν τα κουλούρια μεταξύ τους. Πρέπει να έχουν αρκετό χώρο ώστε να γίνουν τόσο τραγανά, όσο τα θέλουμε.
  • Επισκεφθείτε το Instagram για να δείτε τη συνταγή σε βίντεο βήμα – βήμα.

🥑Εάν σου άρεσε η συνταγή μην ξεχάσεις να πατήσεις like, να σχολιάσεις, να αποθηκεύσεις τη συνταγή αλλά να ανεβάσεις και story με τo δικό σου πιάτο, κάνοντας tag @g.m.kitchen_philosophy στο Instagram.

Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε στο Instagram, Facebook, Youtube, Tik Tok και Pinterest.

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω Instagram ή από την “Επικοινωνία” που θα βρείτε στην Αρχική σελίδα στην επάνω μπάρα.